3min

Inleiding

Google heeft aangegeven er een traditie van te willen maken om rond de jaarwisseling een telefoon te lanceren die de toekomst van Android definieert. Het bedrijf kwam in eerste instantie met de Nexus One, welke de zoekgigant ontwikkelde met het Taiwanese HTC. De traditie om de telefoon aan het einde van het jaar te lanceren bestond toen nog niet, die telefoon kwam immers begin 2010 uit.

Eind 2010 lanceerde Google echter al een tweede iteratie, welke ontwikkeld werd met een nieuwe partner: Samsung. De Nexus S, zoals de telefoon zou gaan heten, werd de eerste smartphone met Android 2.3, waardoor het al vrij eenvoudig bleek om de toekomst te tekenen. Daarnaast beschikte deze telefoon over een ‘hol’ scherm, wat beter tegen je gezicht aan ligt tijdens het bellen. Ook de ondersteuning voor NFC was een grootse toevoeging, al hebben we tot nog toe nog niet bijzonder veel mogen vernemen van de technologie waarmee je onder anderen kan betalen middels je smartphone.De derde Google-telefoon is inmiddels een feit. De Galaxy Nexus is opnieuw mede ontwikkeld door Samsung en kan daarom tevens profiteren van de ‘Galaxy’-aanduiding welke op het moment een grote populariteit kent door het succes van bijvoorbeeld de Galaxy S en Galaxy S II. Want hoewel Google van mening is dat de productnaam ‘Nexus’ de hoogste standaard is die een Android-toestel maar kan dragen, heeft de consument daar maling aan, gezien het toch zeer beperkte succes van de eerdere Nexus-toestellen.

Hoe Google de Galaxy Nexus in de markt wil gaan zetten is daarom ook onduidelijk. De Nexus One werd bijvoorbeeld in eerste instantie slechts via een eigen online winkel van het bedrijf verkocht, wat geen succesvolle wijze bleek. Later werd de Nexus One dan ook gewoon alsnog in de winkels gelegd, maar het bleek al te laat om nog succesvol te worden. Hoewel de Nexus S populairder was, is ook dit toestel geen kassasucces geworden. Beide telefoons hebben overigens ook niet kunnen genieten van een grootse marketingcampagne.

Tot nog toe lijkt de Galaxy Nexus op dit gebied wel wat meer aandacht te krijgen. Op straat prijken op verscheidene plaatsen posters van het toestel en wellicht zit er ook nog wel een TV-commercial aan te komen. Het ligt er maar aan hoe Google de Galaxy Nexus wil zien. Deze telefoon zou immers best een succes kunnen worden, indien er maar een degelijke campagne aan wordt toegewijd. We hebben het hier immers wel over een telefoon die werkelijk de toekomst kenmerkt.



Zo heeft de Galaxy Nexus natuurlijk Android Ice Cream Sandwich, wat vanaf nu in mijn ogen dé standaard moet zijn voor nieuwe Android-toestellen. Daarnaast is ook het scherm van een nieuwe generatie, het gaat om een Super AMOLED HD-scherm, waarin de ‘HD’-aanduiding eigenlijk al voldoende zegt, dit scherm heeft een 720p-resolutie, wat HD is.

De Galaxy Nexus heeft op het moment een prijskaartje van ongeveer 565 euro, wat natuurlijk de losse toestelprijs is. Dit is fors duurder dan bijvoorbeeld de Galaxy S II van Samsung, welke je tegenwoordig iets meer dan 400 euro kost, maar wel een paar tientjes goedkoper dan Apple’s iPhone 4S van 599 euro. De Galaxy Nexus heeft een zwarte behuizing en wordt in zowel 16 GB- als 23 GB-variant geproduceerd, hoewel wij in Nederland vooralsnog slechts de eerstgenoemde versie tot de beschikking hebben.