4min

Uiterlijk

Algemeen


De Galaxy Nexus oogt vrij eenvoudig en voelt ook zo aan. Soms is dit een goed ding, maar dat hoeft niet per se. Eenvoud kan mooi zijn en dat geldt ook bij het uiterlijk van de Galaxy Nexus, maar het materiaal waarvan de Galaxy Nexus is gemaakt voelt niet zo stevig en zelfs goedkoop aan. De behuizing is, op de voorkant na, immers volledig vervaardigd uit plastic en dat is natuurlijk wel even wat anders dan het glas en staal dat bijvoorbeeld Apple voor haar iPhone 4 en 4S heeft gebruikt.

Toch ligt de Galaxy Nexus mede dankzij het patroon op de achterzijde van het toestel wel prettig in de hand. In vergelijking met de Galaxy S II is de Galaxy Nexus overigens ook een stuk ‘organischer’ gevormd. Waar de Galaxy S II immers gekenmerkt wordt door rechte lijnen en zeer minimale hoeken is de Galaxy Nexus een stuk ‘ronder’ wat in mijn ogen prettiger in de hand ligt.

Als je weet dat dit toestel een scherm van 4,65 inch heeft zou je misschien verwachten dat de afmetingen ook weer een stukje groter zijn dan dat je inmiddels gewend was. Dat valt echter nog best mee, want de Galaxy Nexus is in de breedte vrijwel even groot als bijvoorbeeld de Galaxy S II. Dit komt doordat het scherm een 16:9-verhouding heeft en daardoor eigenlijk alleen in de lengte groter is. Dat maakt het wel zo dat de Galaxy Nexus een centimeter langer is dan de Galaxy S II.

Voorkant


De Galaxy Nexus heeft aan de voorkant geen hardwarematige knoppen, welke door de komst van Android Ice Cream Sandwich overbodig zijn geworden, aangezien deze knoppen voortaan gewoon in het besturingssysteem zijn verwerkt. Mochten fabrikanten echter liever hardwarematige knoppen willen, dan worden de knoppen op het scherm gewoon uitgeschakeld, dit is vooralsnog voornamelijk handig voor fabrikanten die toestellen met Android 2.3 van een update naar Android 4.0 willen voorzien.

Boven het scherm bevindt zich een dunne speakergrill en rechts hiervan is een camera geplaatst, welke een resolutie van 1,3 megapixel heeft. Onder het scherm bevindt zich een lichtje dat telkens kortstondig oplicht wanneer de accu opgeladen is.

We vinden op de voorkant van de Galaxy Nexus dus geen knoppen terug, sterker nog, we vinden niet eens de merknamen terug. Deze staan enkel op de achterkant van het apparaat.



Zijkanten


Google en Samsung hebben er voor gekozen om de linkerzijde van de Galaxy Nexus te voorzien van een dubbele volumeregelaar, terwijl aan de rechterkant de standby-knop is geplaatst. Een stuk verder naar beneden bevindt zich een wat ongebruikelijke aansluiting welke bestaat uit drie koperen bolletjes waarmee accessoires aangesloten kunnen worden.

Bovenop het toestel zit geen enkele knop of aansluiting. De overige aansluitingen waarvan je misschien de 3,5 mm-plug aan de bovenkant zou verwachten zit immers aan de onderkant. Links daarvan bevindt zich een micro-USB-aansluiting welke tevens geldt als ‘MHL’-poort, wat staat voor Mobile High-definition Link, waardoor deze ook een HDMI-signaal kan uitzenden, vermits je over de juiste kabel beschikt aangezien deze helaas niet wordt meegeleverd, wat niets anders dan een gemis is. Los kost zo’n kabeltje je immers toch al gauw weer 25 euro.

Tussen de jack-plug en USB-aansluiting bevindt zich de microfoon, waarvan er twee zijn geplaatst om ongewenst geluid te kunnen annuleren zodat degene aan de andere kant van de lijn je beter kan verstaan tijdens een telefoongesprek.

Achterkant


Waar de voorkant vrij simpel is, kan dit niet direct van de achterkant van de Galaxy Nexus worden gezegd. Dit komt voornamelijk door het patroon op het kapje, dat het geheel een vrij druk uiterlijk geeft. Daarnaast staan de merknamen die niet op de voorkant van het toestel staan vermeld dus wél op de achterkant van de telefoon.

Bovenaan vindt men de camera welke een resolutie van 5 megapixel heeft. In een tijd waarin 8 megapixel toch echt wel de standaard is geworden is dit natuurlijk aan de krappe kant. Opvallend genoeg kan je wél 1080p-filmpjes opnemen met deze camera. Onder de lens bevindt zich een LED-flitser. Aan de onderkant van de achterkant is een kleine grill gemaakt waarachter zich een speaker bevindt.

Intern


De klep van de Galaxy Nexus verwijder je door je nagel aan de bovenkant van het toestel in een kleine richel te plaatsen en de kap er af te trekken. De ingewanden van de Galaxy Nexus zijn echter niet bijzonder interessant. Er is natuurlijk een poort voor een SIM-kaart en een accu, maar de gebruiker heeft niet de mogelijkheid om een MicroSD-kaart in te voegen en dat is wel een gemis in een tijd waar providers weer teruggrijpen op datalimieten.

Bij het terugplaatsen van het klepje zal je een mankement aan het ontwerp op gaan merken. Hoewel het klepje stevig zit als deze eenmaal goed is geplaatst, gaat het klepje vrij lastig volledig op de goede plek. Het is zelfs zo erg dat het mij niet lukt om sommige pinnetjes van het klepje op eigen kracht en zonder geweld terug de behuizing in te duwen. Door het toestel tegen mijn bureaublad aan te drukken met de achterkant kan ik het klepje gelukkig wel goed krijgen, maar dit is natuurlijk allesbehalve gebruiksvriendelijk. Gelukkig gaat dit proces na een aantal keren openen en sluiten zonder tussenkomst van mijn bureaublad, het geheel wordt dus wat soepeler.