2min

Tags in dit artikel

, , ,

Inleiding

Waar Apple lange tijd de enige partij was die serieus meedeed op de ultrabook-markt, begint de concurrentie nu toch echt op te komen. Naast Apple hebben nu ook Acer, Samsung, Asus, Sony en Toshiba ultrabooks uitgebracht of aangekondigd. Van de laatstgenoemde fabrikant bespreek ik in dit artikel de Satellite Z830.



De Satellite Z830 combineert volgens Toshiba een laag gewicht en een slank ontwerp met de prestaties van een zwaargewicht. Dat is natuurlijk een gevaarlijke uitspraak, want dat is dan natuurlijk ook iets waar ik extra op zal letten in dit artikel. Ultrabooks zijn normaliter gezien inderdaad een stuk sneller dan netbooks, maar komen niet in de buurt van normale laptops, wat gezien de specificaties van ultrabooks ook niet verrassend is. Het is natuurlijk ook maar de vraag wat voor ‘zwaargewicht’ Toshiba bedoelt.

De Satellite Z830 is voorzien van een Intel Core i5-processor die draait op 1,6 GHz en een SSD met een opslagruimte van 128 GB. Het werkgeheugen bedraagt vanuit de fabriek 4 Gigabyte. Ook het scherm verdient enige aandacht omdat het in tegenstelling tot de MacBook Air niet gaat om een spiegelend scherm, maar een ontspiegeld ‘TruBrite’-scherm dat wordt verlicht middels LEDs. Het scherm is HD-ready en heeft een diagonaal van 13,3 inch.

Toshiba is verder ook vrij mondig over het feit dat de Satellite Z830 is voorzien van I/O-poorten van normale grootte. Je hoeft bij de Satellite Z830 dus niet te klooien met allerlei irritante adaptertjes voor mini-USB, -HDMI en andere soorten poorten.



De Toshiba Satellite Z830 gaat op het moment voor een prijs van net geen 1000 euro over de toonbank, wat voor ultrabooks een hele normale prijs is. Acer zit hier met de Aspire S3 echter 200 euro onder, maar dit is voornamelijk te herleiden tot de zeer kleine SSD in die laptop, waardoor de kosten gedrukt worden, maar de term ‘ultrabook’ ook niet helemaal toepasselijk meer is.

Weet je nog niet goed wat een ultrabook precies is? In de review van de Acer Aspire S3 leg ik kort uit wat dit inhoudt. Lees in dit artikel dus meer over ultrabooks.