Inleiding

Af en toe komt een smartphonefabrikant met een toestel op de markt dat je als revolutionair zou kunnen bestempelen. Het grootste voorbeeld is natuurlijk Apple’s iPhone, maar recenter zou je kunnen denken aan de smartphones met een 3D-scherm. Deze toestellen zijn tot op de dag van vandaag geen regelrecht succes geworden, maar men probeerde wel iets nieuws en dat kunnen wij waarderen. Hetzelfde kunnen we stellen van de Galaxy Beam van Samsung. Dit toestel is in principe alles wat je van een smartphone verwachten kan, maar bevat eveneens een functie die tot de verbeelding zal spelen. De Galaxy Beam dubbelt namelijk als projector. Overigens kent de Beam al een voorganger die onder dezelfde naam werd uitgebracht, ongeveer anderhalf jaar geleden. We spreken dus van een hernieuwde poging.

Met een kleine projector aan boord is het logisch dat de Beam een dikzakje is onder de smartphones, gezien de huidige maatstaven. De Beam is 1,25 centimeter dik en dat is aanzienlijk meer dan bijvoorbeeld de iPhone 4S en de Galaxy S III, welke respectievelijk 0,93 en 0,86 centimeter meten. Indien de projector een waardevolle uitbreiding blijkt is dit natuurlijk niets meer dan een negatieve bijkomstigheid. Daarover dus verderop in dit artikel meer.Samsung heeft de Beam dus voorzien van een projector, maar ook de rest van de specificaties zijn van belang. Wat betreft de processor gaat het om een dual-core Cortex A9-processor welke draait op een snelheid van 1 GHz. Er is 768 MB werkgeheugen en een opslagruimte van 8 GB, welke naar smaak is uit te breiden met maximaal 32 GB door middel van een micro SD-kaart. De camera is in staat om 720p-video’s of 5 megapixel-foto’s te schieten en ook aan de voorkant van het toestel bevindt zich een camera. Een grote tegenvaller is dat de Beam voorzien is van Android Gingerbread, een besturingssysteem dat al dateert van december 2010. Veel liever hadden wij Ice Cream Sandwich of Jelly Bean als besturingssysteem gezien. Er is eveneens geen officieel bericht van Samsung over een update naar een van beide systemen, wat ik een kwalijke zaak vind.

De Samsung Galaxy Beam kost volgens Techzine’s prijsvergelijker momenteel zo’n 425 euro. Voor dit geld krijg je het toestel, maar ook nog een dockingstation en een extra accu. Met deze prijs begeeft de Galaxy Beam zich in hetzelfde vaarwater als bijvoorbeeld de HTC One S, de LG Optimus 4X HD, de Samsung Galaxy Note en S II.