3min

Tags in dit artikel

, , ,

Projector

Het belangrijkste onderdeel van de Samsung Galaxy Beam is zonder twijfel de projector. De projector maakt of breekt het succes van dit toestel, want als je dit toestel koopt, dan doe je het zonder twijfel voor de beamer, niet voor welk ander onderdeel dan ook.

Het is natuurlijk de vraag hoe veel toepassingen er überhaupt zijn voor een projector in een smartphone. Natuurlijk kan je makkelijk een foto of video projecteren om iets te tonen aan een gezelschap, of je kan gewoon je beeld van Android projecteren, mocht je iets willen demonstreren.


Maar het is natuurlijk ook de vraag hoe eenvoudig dit gaat. De Galaxy Beam is voorzien van een projector met een lichtstroom van 15 lumen en een resolutie van 640 bij 360. Dat is dus lang geen HD, zoals onze tere oogjes tegenwoordig al wel enigszins gewend zijn. Opvallend is ook dat de schermresolutie (480 bij 800) een 16:10-verhouding heeft, terwijl de projectorresolutie 15:9 is. Desalniettemin is het verschil dermate klein dat je je er echt niet aan zou storen.

Als je de projector opstart, krijg je een optie menu waarin je de focus van het toestel kan aanpassen. Dit is ook broodnodig, want het zal zelden voorkomen dat de projectie direct scherp is. Ik hoop overigens wel dat Samsung of een concurrent in de toekomst een manier vindt om de projectie automatisch scherp te stellen, want ideaal is het niet. Verder kan je het beeld draaien en de Quick pad opstarten. Dit laatste is een optie waarbij je eenvoudig een tekeningetje kan maken.

Als je de applicatie DLP Projector opstart, kan je van wat meer mogelijkheden gebruik maken. Zo kan je het beeld van de camera projecteren, een slideshow opstarten of de projector als zaklamp gebruiken. Overigens denk ik wel dat de flitser van de camera beter functioneert als geïmproviseerde zaklamp. In het instellingenmenu is ook de helderheid van de projector in te stellen.



Volgens Samsung is een afstand van twee meter ideaal voor het gebruik van de beamer. In dat geval meet de projectie zo’n 50 inch. De beamer komt echter niet in de buurt van een TV, omdat de lichtsterkte gewoon niet te vergelijken is. Een kamer moet echt erg donker zijn om goed gebruik te kunnen maken van de projector en dat betekent al direct dat je of een zeer goede zonnewering nodig hebt, of dat je moet wachten tot de nacht. Als je dat echter doet, heb je wel een prima beeld tot je beschikking.

Bij het gebruik van de projector is direct te merken dat dit een ware aanslag is op de accu. Je kan een uur of drie vooruit met de accu, maar daarna is de pret toch echt over. Het is voldoende tijd om de gemiddelde film te kijken op een lading. Gelukkig is Samsung zo aardig geweest om de tweede accu mee te leveren.

Toch is het aantal toepassingen voor de projector van de Galaxy Beam niet zo groot. Het is even leuk om mee te spelen, maar na een tijdje is de lol er wel van af. Je zou een film kunnen kijken, maar daar zou je ook gewoon je TV voor kunnen gebruiken. Ben je aan het kamperen dan zal je misschien je acculading willen sparen, ook al heb je twee accu’s en zelfs dan zal je nog een geschikte projectiewand moeten vinden.

In de onderstaande video zie je hoe de projectie van de Galaxy Beam is. De video is overdag opgenomen in een ruimte die we met behulp van lamellen donker hebben gemaakt. De afstand tot de projectiemuur is ongeveer een meter.