4min

Tags in dit artikel

, , ,

Functies en software

Android


Zoals we gewend zijn van Samsung is ook dit Android-toestel voorzien van Samsung’s eigen skin genaamd TouchWiz. Helaas spreken we wel over een Android 2.3-toestel en dat is gewoon onder de maat. Android 4.0 is inmiddels al driekwart jaar geleden gelanceerd en toestellen die nu lanceren moeten toch écht wel minimaal voorzien zijn van die versie van Android, het liefste zelfs van Android Jelly Bean (Android 4.1), maar dat is wel nog wat hoog gegrepen.

Afgezien van deze grote misser van Samsung, werkt de Galaxy Beam op zich prima, op de kleine haperingen na. Deze telefoon is voorzien van een dual-core-processor met een kloksnelheid van 1 GHz en is daarmee dan ook niet state-of-the-art te noemen. Kleine onderbrekingen zijn te verwachten met een dergelijke processor, hoewel deze wel goed presteert in de benchmarks verderop in dit artikel.


Telefoonboek


Het telefoonboek van de Galaxy Beam is een opvallende verschijning. Samsung heeft zowel goede als slechte keuzes gemaakt bij het ontwerpen van het telefoonboek. Zo gebeurt het standaard bijvoorbeeld dat contacten apart worden weergegeven per netwerk. Het kan dus zomaar voorkomen dat je de naam ‘Henk Janssen’ driemaal tegenkomt in je lijst, één vermelding van het telefoonnummer, één van het Facebook-account en één van de Skype-account. Dat is natuurlijk niet wat we willen zien. Door alle contacten van de SIM-kaart naar het telefoongeheugen te kopiëren wordt het probleem overigens opgelost.

Toch zijn er ook goede dingen doorgevoerd. Zo heeft Samsung leuke veegbewegingen toegevoegd zodat je makkelijk een contactpersoon kan bellen of sms’en. Veeg je naar links over een naam dan wordt diegene direct gebeld, veeg je naar rechts dan opent een berichtenscherm zodat je snel een sms kan versturen.


Bellen


Een telefoon is in eerste instantie bedoeld om te bellen, ook al lijken we dat tegenwoordig wel eens te vergeten. De belkwaliteit met de Galaxy Beam is gedurende gesprekken goed. De ontvanger is goed te horen, maar doordat er geen dubbele microfoon aanwezig is hoeft dat aan de andere kant van de lijn niet per se zo te zijn. Middels een dubbele microfoon wordt namelijk het omgevingsgeluid geannuleerd.

De signaalontvangst van de Beam valt enigszins tegen. Waar andere toestellen nog wel signaal kunnen verkrijgen moet de Galaxy Beam het soms af laten weten.


Internet


De browser van de Galaxy Beam is van eigen makelij, maar verschilt niet bijzonder veel van de standaardbrowser van Android. Er is Flash-ondersteuning en het uiterlijk komt overeen met wat gebruikers gewend zijn.

De browser is lekker snel en heeft weinig problemen met het weergeven van verschillende websites. Wel moet gezegd worden dat het niet makkelijk is om te zoomen op een pagina. Ik ben gewend om een knijpbeweging te maken, maar af en toe treedt er een bug op waarbij er met deze beweging ineens een overzicht van de geopende tabbladen komt in plaats van dat een zoombeweging wordt ingezet.

Geluid


In combinatie met de projector is het wel zo prettig als het geluid dat de Galaxy Beam produceert van goede kwaliteit is. Gelukkig heeft Samsung hier werk van gemaakt. De Samsung Galaxy Beam ligt niet helemaal vlak als je hem op een tafel legt. Doordat de beamer enigszins uitsteekt komt de voorkant enigszins naar boven en dat is zowel voor de projectie als het geluid een goede zaak.

De speaker van de Galaxy Beam kan een hoog volume aan zonder dat de tonen vervormen of het geluid achteruit gaat. Als je dus een film aan het kijken bent zal je op zich prima vooruit kunnen met het geluid van de Beam. Wel moet gezegd worden dat ondanks dat de Beam een goed geluid produceert, het op een afstandje toch niet echt vol klinkt. Het beste is het dus om de Beam dichtbij je te leggen wanneer je een film gaat kijken, zodat je het geluid goed hoort.


Toetsenbord


Het toetsenbord van de Galaxy Beam vind ik niet zo prettig. Ik kan de vinger niet goed op de zere plek krijgen, maar het lijkt alsof het toetsenbord een beetje rommelig is. Wellicht komt het doordat het een vrij donker uiterlijk heeft gekregen. Het virtuele ramplankje lijkt ook wat kleiner dan bij de gemiddelde Android-telefoon.

Een tof effect dat Samsung aan het toetsenbord heeft meegegeven is dat het aanraak-effect dat normaal gezien een blauwe gloed oplevert in het geval van de Beam geel is. Dit ligt uiteraard geheel in lijn met het uiterlijk van de Beam. Ook de lijn die je vinger achterlaat wanneer je een woord invoert middels Swype is geel, al ziet dit er minder gelikt uit.

Accu


Een acculading zorgt makkelijk voor een dag lang gebruik van de Galaxy Beam. Een tweede dag ga je met normaal gebruik echter niet halen. Dus, je kan er voor kiezen om je Galaxy Beam ’s nachts aan de lader te leggen, of je wisselt ’s ochtends van accu en stopt de andere accu in het dockingstation dat Samsung meelevert. Eigenlijk hoef je de USB-kabel nooit aan je telefoon aan te sluiten, maar als je hiervoor kiest moet je je toestel dus wel elke keer na het wisselen van accu weer inschakelen.