3min

Tags in dit artikel

, , ,

Camera

De camera-applicatie is door Samsung ontworpen. Het is allemaal erg recht toe, recht aan en dat is in mijn ogen ook prima. Normaal gezien kan je in het opnamescherm gebruik maken van knoppen voor het kiezen van de camera, flitserstand en instellingen. Verder kan je aangeven of je een foto of video wil maken en de galerij direct openen. Als laatste is er uiteraard ook de sluiterknop om een foto of video vast te leggen.

In het instellingenmenu wordt de mogelijkheid geboden om het camerascherm naar eigen smaak in te delen. Er kan gekozen worden uit achttien en elf verschillende opties voor respectievelijk foto’s en video’s, welke op vier plekken gesitueerd kunnen worden.



Foto’s


Door op een bepaalde sectie van het scherm te tikken kan de camera de focus instellen op het desbetreffende gedeelte van het beeld. Een foto moet je nemen door op de sluiterknop te drukken, er is helaas geen alternatieve knop voor gereserveerd, zoals we toch ook vaak zien bij smartphones. Een andere opvallende afwezige is de zoomfunctie. Normaal is het mogelijk om met de volumeknoppen of een multitouchbeweging in te zoomen, maar bij de Galaxy Beam is deze functie achterwege gelaten. Het is niet per se een probleem omdat digitale zoomfuncties de kwaliteit van een foto doen afnemen, maar toch is het opvallend.

Verder zijn er opties voor onder andere de fotostand, scènemodus, belichtingswaarde, timer, effecten, witbalans, ISO en knipperdetectie terug te vinden in het menu. Opvallend is de nachtmode bij de scènemodi. Met deze mode wordt het eenvoudiger om foto’s te nemen wanneer er weinig lichtinval is. Op de onderstaande foto’s is het verschil te zien dat deze functie oplevert.

Binnen, met goede belichting

Binnen, met slechte belichting en flitser

Binnen, met slechte belichting, zonder flitser en nachtmodus ingeschakeld


Zoals te zien is, is de foto met goede belichting de beste, maar de foto die met de nachtmode is genomen is zeker geen slechte foto. Het is aan de foto met flitser te zien dat het vrij donker is in de gebruikte ruimte en dus is het resultaat van de nachtmode echt indrukwekkend. Helaas wordt het opnameproces wel zwaar beïnvloed door de trage processor, maar als je de tijd neemt om de foto te nemen, heb je ook wel wat.

Buiten, van dichtbij

Buiten, van veraf

De Samsung Galaxy Beam ontbeert een zoomfunctie, zodoende hebben we geen foto van hetzelfde gebouw van dichterbij, zoals we normaal wel hebben.

Ik ben tevreden over de foto’s van de Galaxy Beam. Ondanks dat de 5 megapixelcamera niet het beste van het beste is zijn de kiekjes goed aan te zien en daar gaat het uiteindelijk om. Wel is het zo dat de foto’s die buiten zijn genomen wat donkerder zijn dan de werkelijkheid. Ook bleek bij het nemen van de foto’s dat het scherm extreem slecht af te lezen is wanneer je buiten bent, wat uiteraard een ontzettend nadeel is.

Video’s


Wat betreft het maken van video’s is de gebruiker, zoals altijd overigens, voorzien van minder opties. Er kunnen wijzigingen gemaakt worden betreffende onder andere de belichtingswaarde, timer, effecten, resolutie en de witbalans.

De video’s worden gemaakt in 720p-resolutie, wat enigszins onder de maat is omdat het gebruikelijk is dat toestellen tegenwoordig video’s maken in 1080p. Als de video in 720p dan van goede kwaliteit zou zijn zou dit natuurlijk niet zo’n punt zijn, maar hoe goed de foto’s ook zijn, de video valt tegen. De kwaliteit is slecht en datzelfde kan van het geluid worden gezegd.

Het beeld is erg korrelig en bovendien onscherp, waardoor het geen pretje is om naar een opname te kijken. Het is begrijpelijk dat er geen 1080p-functie aanwezig is, de kwaliteit zou er wellicht nog minder op zijn geworden en het is ook de vraag of de processor dit zou trekken. Het geluid is wat blikkerig en er zit een constante zachte ruis over het geluid.