2min

Tags in dit artikel

, , ,

Introductie

Sony heeft in het verleden al een aantal Android-tablets op de markt gezet, maar dat waren geen grote verkoopsuccessen. We kunnen daarbij overigens niet zeggen dat Sony niet heeft geprobeerd om zich te onderscheiden van de concurrentie: de Xperia Tablet P was een product met twee schermen en de Xperia Tablet S had een bijzondere vormgeving die e-booklezers tegemoet moest komen. In beide gevallen spreek je dan echter toch over nichemarkten.

Nu gooit Sony het met de Xperia Tablet Z over een andere boeg, al blijft het Japanse merk proberen zich te onderscheiden van de concurrentie. Dat doet het nu op verschillende vlakken die misschien wel wat meer voor de hand liggen: snelheid, afmetingen en waterbestendigheid. Afgezien van dat laatste onderdeel doet de concurrentie ook op volle kracht mee in de wedloop.


De water- en stopfbestendigheid van de Sony Xperia Tablet Z is echter vrij uniek voor consumententablets. Natuurlijk zijn er robuuste alternatieven die dezelfde eigenschap bieden, maar dan praat je over tablets die soms wel centimeters dik zijn. Hoe anders is het met de Xperia Tablet Z die dunner is dan de iPhone 5, om maar eens een voorbeeld te geven. Met een behuizing van minder dan 7 millimeter dik is deze combinatie niets minder dan bijzonder te noemen. De speciale eigenschappen houden bij deze eigenschappen overigens nog niet op, Sony heeft echt zijn best gedaan op deze tablet.

Dat is echter ook wel aan de prijs te zien. Waar concurrent Samsung zich wat meer richt op het middensegment met de Galaxy-tablets, vraagt Sony een adviesprijs vanaf 499 euro. Dat is ook de prijs waarvoor je de slanke tablet op dit moment in onze prijsvergelijker terugvindt. Er is bovendien een variant met 32GB opslagruimte in plaats van 16GB, deze heeft een adviesprijs van 549 euro. De 16GB-versie kan ook met ondersteuning voor 4G-netwerken worden uitgevoerd, dat kost 629 euro.

Omdat Sony zo’n eigenzinnige tablet op de markt heeft gezet, is de concurrentie niet direct moordend te noemen. Onderstaand vind je een lijstje van concurrerende tablets, geselecteerd op een schermgrootte rond de 10 inch en een hoge schermresolutie. Er zijn tablets met Android, iOS en Windows 8 in de lijst opgenomen, qua eigenschappen en prijs zijn de systemen onderling redelijk verschillend te noemen.

Model Prijs
Archos 97 Titanium HD 230 euro
Yarvik Xenta 97ic 230 euro
Point of View Mobii 945 HD+ 245 euro
Acer Iconia A700 400 euro
Apple iPad 4 (review) 425 euro
Acer Iconia Tab W700 645 euro
Microsoft Surface Pro 880 euro

Met een adviesprijs van 499 euro is de Sony Xperia Tablet Z zeker geen koopje te noemen in vergelijking met de concurrentie, maar op voorhand kunnen we stellen dat je er wel heel wat voor terugkrijgt als je bereid bent om de prijs te betalen. Of dat in verhouding staat met de concurrentie moet verderop in dit artikel blijken.