Abonneer je gratis op Techzine!

Bouwkwaliteit & aansluitingen

Bouwkwaliteit


Lenovo heeft geheel gebruikgemaakt van plastic. Dat biedt minder stevigheid dan metaal dat bijvoorbeeld Apple en Samsung gebruiken voor laptops, maar het zorgt er wel voor dat de Chinezen de prijs wat beter op peil kunnen houden. Hoewel er wel duidelijk wat flexibiliteit in de behuizing zit, is er geen sprake van een overmaat.

Dat geldt tenminste voor de onderkant, want het deksel en scherm zijn duidelijk niet zo stevig. Met een beetje moeite buig je de constructie in de breedte zo een paar centimeter om en daarbij zie je ook al gauw reacties op het scherm. Je laptop zal naar verwachting niet vaak in deze situatie terecht komen, maar hoe steviger hoe beter. Lenovo laat wat dit betreft dus een steekje vallen.


De stevigheid van het scharnier is ook niet je van het, wat deels door de mogelijkheid om 360 graden te draaien komt. In feite zijn er in dit geval per scharnier twee kantelpunten. Dat maakt het scharnier bij voorbaat al minder stevig. Dat is op zich geen groot probleem, ware het niet dat er een touchscreen op de Yoga 2 Pro zit. Bij elke aanraking in de laptopmode klappert het scherm daardoor seconden lang na en dat is storend en een reden om gewoon de touchpad te gebruiken.

De bouwkwaliteit lijkt aan de hand van de bovenstaande opmerkingen erg wisselvallig, maar zo zorgwekkend is het allemaal ook weer niet. De Lenovo Yoga 2 Pro is een stevig product, maar het had allemaal nog een tikje beter gekund.

Aansluitingen & knoppen


Aan de linkerzijde van de Lenovo Yoga 2 Pro vindt men een aansluiting voor de acculader, plus USB 3.0- en HDMI-poorten en een SD-kaartlezer. Op de rechterzijde zit een aansluiting voor een headset of koptelefoon, alsook een USB 2.0-poort.


Wat betreft die HDMI-poort: Het is fijn dat er een mogelijkheid is om via de kabel een videosignaal uit te voeren, maar aan de andere kant is het jammer dat Lenovo hiervoor geen adapter heeft toegevoegd. Ik vermoed dat de meeste huishoudens nog niet rijkelijk voorzien zijn in kabels en adapters voor deze kleine aansluiting.


De rechterzijde bevat bovendien knoppen om het systeem aan en uit te zetten, een systeemherstelknop, een knop voor de rotatievergrendeling en een dubbele volumeknop. Onder het scherm vind je ook een knop met het Windows-logo, voornamelijk bedoeld voor wanneer de Yoga 2 Pro in de tabletmode wordt gebruikt.