3min

Tags in dit artikel

, ,

Invoerapparatuur, scherm en geluid

Touchpad


De Lenovo Yoga 2 Pro heeft een relatief klein touchpad als we kijken naar wat we tegenwoordig op sommige laptops zien. De aanwezigheid van het touchscreen compenseert dat natuurlijk wel in zekere zin. Het touchpad is afkomstig van de fabrikant Synaptics en komt gepaard met een extra applicatie waarmee deze in te stellen is.

Het touchpad werkt ondanks de beperkte grootte goed en fungeert zoals je mag verwachten. Het is niet het beste touchpad dat ik ooit ben tegengekomen want qua mogelijkheden met multitouchcommando’s is het toch wat beperkt en stroefjes, maar je hoort me echt niet klagen.


Toetsenbord


Het toetsenbord werkt prettig. Zoals gewoonlijk is een deel van deze recensie geschreven op de geteste laptop en dat leverde weinig problemen op. Zoals we tegenwoordig in 99 van de 100 gevallen zien is de Yoga 2 Pro voorzien van een chiclet-toetsenbord. Dat houdt in dat de toetsen eilandjes vormen en dus niet op elkaar aansluiten zoals we tot enkele jaren terug steevast zagen.

De functietoetsen zijn voorzien van een dubbele functie waardoor je systeeminstellingen zoals het geluid, de vliegtuigmode en de schermhelderheid eenvoudig kan regelen. Met de Fn-knop ingedrukt kan je met de spatiebalk de toetsenverlichting regelen. Opvallend is dat er geen toetsen aanwezig zijn waarmee de weergave van mediabestanden geregeld kan worden. Veel laptops beschikken vandaag de dag over knoppen om een audio- of videobestand te pauzeren en erin te spoelen.

Het toetsenbord is dus voorzien van verlichting onder de toetsen. Je hebt geen mogelijkheden om deze tot in detail in te stellen. De verlichting is ofwel aan of uit, er zit niks tussen. Geen ramp, wel jammer.


Scherm


Het scherm heeft een QHD+ resolutie, dat komt neer op 3200 bij 1800 pixels, in dit geval op een oppervlak van 13,3 inch. Daarmee kom je op een pixeldichtheid van 276 pixels per inch. Dat is voor een laptop gewoon erg veel en overstijgt bijvoorbeeld de Retina-schermen die Apple in de MacBook Pro’s monteert. Scherper is daardoor onnodig, het menselijk oog ziet op normale gebruiksafstand het verschil niet meer indien er nog meer pixels in verwerkt worden.

Over de kijkhoek van het scherm is niks te klagen. Wel valt op dat het redelijk veel invallend licht reflecteert, wat ervoor kan zorgen dat je moeite zou kunnen hebben met het aflezen ervan. Bijvoorbeeld als je buiten bent of een raam of lamp in de buurt is. Ook blijven vingerafdrukken zeer gemakkelijk staan; niet handig bij een touchscreen. Mits je je eraan ergert zal je je scherm met grote regelmaat schoon willen maken.

Geluid


De speakers in de Yoga 2 Pro weten voldoende geluid te produceren, al had het nog wel een fractie harder mogen zijn. Als je het volume vol opendraait is het daarom ook zeker niet zo dat er vervorming plaatsvindt. De speakers kunnen dit volume makkelijk aan en zijn voor een laptop in alle toonhoogten toereikend te noemen.

De Yoga 2 Pro is voorzien van speakers die naar onderen gericht zijn. Doordat ze aan de uiterste zijden van de onderkant zijn geplaatst worden ze niet vlug geblokkeerd als je de laptop op schoot neemt. Vooral wanneer de Yoga 2 Pro op een ondergrond staat is het geluid erg goed en aardig krachtig omdat het door de ondergrond wordt gereflecteerd. Als je de laptop op schoot wordt het geluid meer diffuus waardoor er veel kracht verloren gaat.