3min

Installatie & instelmogelijkheden

Zoals je wellicht bekend is, zijn de Gear-horloges alleen bruikbaar met een beperkt aantal Galaxy-toestellen van Samsung. Het gaat om smartphones met Android 4.3 of hoger. Dat is natuurlijk erg jammer, want het beperkt de potentiële doelgroep tot mensen met een Samsung-toestel. Andere Android-gebruikers vallen bij voorbaat buiten de boot. Natuurlijk maakt de Gear 2 Neo gebruik van bepaalde services die Samsung exclusief op eigen toestellen biedt, maar het is toch jammer dat die beperking geldt. In de toekomst komt hier ongetwijfeld verandering in, als Google met de uiteindelijke versie van Android Wear voor de dag komt, waar Samsung ook producten voor zal maken.


Installatie


Opvallend genoeg heeft de Samsung Gear 2 Neo geen NFC-chip aan boord, ook niet in het opzetstukje waarmee opgeladen moet worden. Het is natuurlijk geen ramp, want je kan het horloge vrij eenvoudig verbinden via Bluetooth. Om dat te doen moet je de Gear Manager downloaden en installeren op je smartphone, vervolgens word je door het installatieproces geleid.

Instelmogelijkheden op Gear 2 Neo


De meeste zaken rondom de Gear 2 Neo kan en moet je instellen via de Gear Manager. Op het horloge zijn echter ook wel wat zaken in te stellen. Dat doe je via de Controls- en Instellingen-app. In Controls zie je de bluetooth- en accustatus en regel je met plus- en min-toetsen de schermverlichting en het volume. Ik had liever gezien dat dit menu op een eenvoudigere manier zoals een veeg te bereiken was en dat kan ook door bijvoorbeeld in te stellen dat het scherm tevoorschijn moet komen bij een dubbele druk op de knop onder het scherm.

Het leeuwendeel van de opties vind je echter in de Instellingen-app. Zo kies je hier uit tien verschillende layouts voor de klok, bijvoorbeeld met een weergave van snelkoppelingen, de stappenteller, het weer of je agenda. Ook zijn er een aantal ‘stijlvolle’ alternatieven die enkel de tijd weergeven, maar persoonlijk vind ik de meeste niet om aan te gluren. In het menu Achtergronden kan je tevens een achtergrond voor de klok en de andere thuisschermen kiezen.

In het menu Geluid kan je onder andere voor verschillende onderdelen het volume instellen, je kan hierbij denken aan geluiden voor inkomende telefoongesprekken en meldingen. Ook stel je hier in of het horloge hard of zacht moet vibreren bij meldingen.


Gear Manager


In de Gear Manager-app kan je nog enkele dingen regelen die niet via het horloge zelf beschikbaar zijn. Zo kan je vanuit hier regelen hoevaak gegevens vanuit de stappenteller overgedragen moeten worden naar de S Health-app. De kortste optie is 3 uur, wat ik persoonlijk nog best een flinke termijn vind. Verder stel je hier ook in welke applicaties meldingen mogen weergeven op het horloge. Als je een nieuwe app installeert worden meldingen niet automatisch ingeschakeld, noch wordt erom gevraagd: denk er dus aan dat je dat handmatig zal moeten doen. Dat is wat mij betreft wel een missertje.

Via Mijn Apps is het mogelijk om een aantal aspecten van de standaard-applicaties in te stellen, zoals welke agenda’s en contacten op het horloge beschikbaar moeten zijn. Ook kan je van hieruit muziek overdragen naar de muziekspeler.

In Samsung Apps kan je aanvullende applicaties voor je horloge downloaden, maar eerlijk is eerlijk: daar zitten (nog) weinig pareltjes tussen. Via Mijn Gear zoeken kan je je horloge een geluid laten afspelen als je hem eens een keer kwijt bent geraakt. Als laatste is het leuk om te weten dat je ervoor kan zorgen dat het vergrendelscherm van je telefoon desgewenst wordt uitgeschakeld als de verbinding met de Gear 2 Neo in stand is en het horloge dus in de buurt is.