4min

Tags in dit artikel

, , , ,

Veel nieuwigheden voor ontwikkelaars

iOS is één van de veiligere mobiele besturingssystemen, zeker wanneer je het afzet tegen Android. Dat heeft niet in de minste plaats te maken met het gesloten karakter van Apple’s besturingssysteem, terwijl ontwikkelaars met Android ruim baan hebben. Met iOS 8 verandert dat, maar wel op Apple’s manier.

Extensibility: Communicatie tussen apps


Een tekortkoming van iOS die de laatste jaren steeds duidelijker zichtbaar werd, was dat applicaties van derden niet de mogelijkheid hadden om met elkaar te communiceren. Apple bouwde functionaliteit voor derde partijen voorheen expliciet zelf in, zo werden Facebook, Flickr, Twitter en Vimeo ingebouwd. iOS 8 biedt ontwikkelaars nu voor het eerst de mogelijkheid om hier zelf in te voorzien, met Extensibility.

Middels Extensibility zijn apps in staat om onderling data met elkaar uit te wisselen, natuurlijk met de goedkeuring van de gebruiker. Zo kan je bijvoorbeeld een foto bewerken in de Photoshop Express-app, om deze vervolgens te delen via Instagram of verder te bewerken in een andere applicatie, om maar een voorbeeld te geven.

Apple meldde bij de presentatie van iOS 8 dat deze mogelijkheid veilig is, omdat elke app in een eigen omgeving draait. De communicatie verloopt via kanalen (API’s) waarover Apple de controle heeft, waardoor misbruik niet mogelijk zou zijn. De toekomst zal leren of dat inderdaad het geval is.

Identiteit verifiëren en draadloos betalen via Touch ID


De Touch ID-sensor werd geïntroduceerd met de iPhone 5S en zit ook in de iPhone 6-modellen. Dit onderdeel geeft gebruikers een alternatieve manier om hun identiteit te verifiëren naast wachtwoorden en cijfercodes, namelijk met hun vingerafdruk. In iOS 7 is Touch ID bruikbaar voor het ontgrendelen van het toestel en het doen van aankopen in de App Store. Apple wilde eerst eens aanzien hoe goed de beveiliging van Touch ID zich in de praktijk wist te houden.

Blijkbaar is de test geslaagd, want met iOS 8 stelt Apple de sensor open voor ontwikkelaars. Daardoor zijn privacygevoelige apps makkelijker te beveiligen. Hierbij kan je denken aan de app van je bank of een wachtwoordmanager, maar wellicht ook de app van bijvoorbeeld een clouddienst of je werkgever.

Ook introduceert Apple de dienst Apple Pay, waarmee je draadloos betalingen kunt doen. Helaas werkt deze functie enkel met de Apple Watch en de iPhone 6-modellen omdat er NFC voor nodig is. Bovendien introduceert Apple de service eerst alleen in de Verenigde Staten, ik besteed hier op dit moment dus ook geen verdere aandacht aan.


Toetsenborden van derden


Bij de introductie van de iPhone was Apple erg trots op het virtuele toetsenbord. Terecht ook, want de digitale ramplank was destijds goed doordacht. Maar inmiddels is Apple aan alle kanten ingehaald door innovaties zoals Swype en woordvoorspelling.

De vraag naar het openstellen van dit onderdeel was dus groot, maar niemand durfde er eigenlijk echt op te rekenen. Toch gebeurt het en kunnen ontwikkelaars hun toetsenbord geschikt maken voor iOS. Op het moment van schrijven hebben derde partijen nog geen toetsenborden beschikbaar gesteld, maar partijen als Fleksy, SwiftKey en Swype hebben wel beloofd ermee te komen.

Apple’s eigen toetsenbord is overigens ook op de schop gegaan, maar daarover verderop meer.

Widgets in Berichtencentrum


De hoofdschermen van Android-toestellen zijn bij de eerste start vaak voorzien van widgets en Apple heeft zich daar lange tijd tegen verzet. Zelf bood het bedrijf wel optionele widgets voor aandelen, afspraken, verkeer en weer in het Berichtencentrum.

Nu geeft het bedrijf toch toe door deze locatie ook open te stellen voor ontwikkelaars. Zij kunnen allerlei widgets ontwikkelen, maar op het moment van schrijven staan deze nog niet in de App Store.



Family Sharing


Als je een gezin hebt waarin meerdere mensen gebruikmaken van een Apple-apparaat, krijg je de mogelijkheid om gezamenlijk aankopen te doen. Koop jij bijvoorbeeld een spelletje of een muzieknummer, dan kunnen je partner en kinderen deze app ook op hun apparaat plaatsen zonder daar extra voor te betalen. Althans, de ontwikkelaar heeft de mogelijkheid om deze optie in te schakelen, we moeten afwachten of dit ook op grote schaal zal gebeuren.

Nog een mooi aspect hiervan is dat ouders de aankopen van hun kinderen eerst op hun eigen apparaat kunnen beoordelen, voordat ze door Apple geaccepteerd worden. Op die manier tackelt Apple de klachten die het kreeg vanwege torenhoge rekeningen die veroorzaakt werden door kinderen die naar eigen inzicht aankopen deden in de App Store en binnen applicaties.

Voor deze functie dienen de bewuste Apple ID’s gekoppeld te zijn aan dezelfde betaalgegevens. Zo heeft iedereen dus wel een eigen account, maar kan je desondanks content uitwisselen.