3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Contextgevoelig zoeken, toetsenbord en audioberich


Context doet ertoe


In navolging van Google’s contextgevoelige Now-dienst gaat Apple meer doen met het slim combineren van data uit verschillende bronnen. Op die manier kan je iOS-apparaat je meer relevante data overhandigen.

De zoekfunctie Spotlight krijgt bijvoorbeeld een aantal nieuwe mogelijkheden die de functie nog geavanceerder maken, terwijl deze ook geïntegreerd is in de zoekbalk van webbrowser Safari. Voorheen kon de zoekfunctie al heel wat dingen voor je vinden op het toestel zelf, maar met iOS 8 worden ook externe bronnen en condities toegevoegd.


Zo maakt het bijvoorbeeld uit op welke locatie je je bevindt als je een zoekopdracht invoert. Zoek je bijvoorbeeld naar McDonalds, dan krijg je vanuit de Kaarten-app te zien waar het dichtstbijzijnde filiaal zich bevindt. Ook data vanuit de iBooks-, iTunes- en App Store, nieuwssites en populaire diensten zoals Wikipedia worden weergegeven.

Je iDevice kan aan de hand van het GPS-signaal ook een relevante applicatie op je ontgrendelscherm plaatsen. Zo was ik bijvoorbeeld bij de Albert Heijn voor boodschappen en prompt werd het logo van de Appie-app op het scherm geplaatst zodat je deze desgewenst snel kan openen. Dit gebeurt ook als je de app -nog- niet op je apparaat hebt staan, dan word je doorverwezen naar de App Store om deze te downloaden.

Toetsenbord wordt slimmer, maar niet voor ons


Het toetsenbord van iOS functioneert al jarenlang ongeveer hetzelfde. Met iOS 8 komt daar verandering in en wordt de digitale ramplank voor het eerst aanzienlijk slimmer. Helaas geldt dat maar deels voor de Nederlandstalige versie.

Er komt eindelijk een uitgebreide woordvoorspelling voor tijdens het typen. In eerdere versies van iOS kwam het toetsenbord al wel eens met suggesties, maar nu is er een speciale balk boven de toetsen voor ingeruimd, deze functie past zich na verloop van tijd aan op het taalgebruik van de eigenaar. Het toetsenbord begrijpt de context van de conversatie bovendien, waardoor logische woorden worden gesuggereerd.


Hierbij wordt zelfs afgestemd op degene waarmee je communiceert en het communicatiemiddel. Apple belooft dat analytische gegevens hierover alleen lokaal op het apparaat worden opgeslagen en dus privé blijven. Helaas is deze functie nog niet beschikbaar bij het Nederlandstalige toetsenbord. In het Engels werkt het wel lekker en we kijken dus ook gretig uit naar de komst van ondersteuning voor het Nederlands.

Wel nieuw voor het Nederlandstalige toetsenbord is de mogelijkheid om teksten met je stem te dicteren, wat je dus in het Nederlands kunt doen. Normaliter ben ik niet zo weg van de werking van dit soort functies, maar ze worden wel steeds beter en ook iOS 8 bewijst dat aangezien de functie weinig fouten maakt. Apple probeert de teksten ook in realtime in het invoerveld te tonen en dus niet als je de invoer afrondt. Een vertraging is overigens wel zichtbaar, maar die is niet onwenselijk groot.


Audioberichten, fotogalerij en locatie delen met iMessage


In plaats van tekstberichten kan je ook audioberichten naar iMessage-contacten verzenden. Dat doe je in de Berichten-app door een microfoon-symbool ingedrukt te houden en een bericht op te nemen. Vervolgens kan je het bericht terugluisteren, verwijderen of verzenden.

Ook nieuw in de Berichten-app is de mogelijkheid om je huidige locatie te delen, dat kan tevens gedurende een langere tijd. Je kan ook de meldingen vanuit bepaalde (groeps)gesprekken dempen en alle ontvangen en verzonden bijlagen in een net overzicht inzien.


Een functie die Apple heeft geleend van Snapchat is dat het mogelijk is om bij het verzenden van foto’s en video’s in te stellen hoe lang ze zichtbaar zullen zijn voor de ontvanger.