5min

Android Wear

Android Wear is een op Android gebaseerd besturingssysteem van Google, het leunt erg zwaar op de assistent Google Now. Het uiterlijk komt grotendeels overeen met Android 5.0 Lollipop (review), met veel witte vlakken, opvallende kleuren en platte grafische elementen. De aansturing is vergelijkbaar met Google Now, omdat er gebruik wordt gemaakt van kaarten.

Het hoofdscherm van Android Wear is een wijzerplaat, welke je desgewenst kunt aanpassen of in zijn geheel kan wijzigen. Om de wijzerplaat te wijzigen, houd je deze eventjes ingedrukt. Je krijgt dan een overzicht van wijzerplaten waar je horizontaal doorheen veegt. Heb je iets gevonden, dan druk je deze uiteraard eventjes in. Het toevoegen en wijzigen van wijzerplaten moet je op je telefoon doen.


Veeg je van boven naar beneden, dan wordt een simpel menu geopend waarin je het meldingen kan dempen, een theatermode en mode voor in de buitenlucht kunt openen. Schakel je zo’n mode in, dan zie je aan een icoontje op de wijzerplaat dat dat het geval is.

Veeg je op de wijzerplaat juist van beneden naar boven, dan word je de kaarten-interface in geslingerd. Bij elke verticale veeg word je naar een andere vorm van informatie geleid, zoals bijvoorbeeld het weer, de stappenteller en aandelen. Wil je meer weten, dan veeg je van rechts naar links. Wil je een bepaald onderwerp niet zien, dan veeg je de andere kant op. Google beweert dat de kaart weer terugkomt als er weer interessante informatie is, maar als je een kaart per ongeluk wegveegt kan je alsnog heel erg lang wachten totdat deze weer verschijnt.


Om terug te gaan naar de wijzerplaat en het horloge te vergrendelen druk je even op de knop op de zijkant van het horloge. Om het menu met instellingen te openen houd je diezelfde knop een tijdje ingedrukt, een stemcommando start je door tweemaal op het scherm te tikken. Houd er wel rekening mee dat de Nederlandse taal voor spraakcommando’s niet wordt ondersteund.

Indien daar sprake van is, wordt op de wijzerplaat de meest recente notificatie getoond, in de vorm van een horizontaal vlak aan de onderkant van het scherm. Om de boel leesbaar te houden worden letters in een relatief groot lettertype getoond. Is die notificatie daar, dan kan je zoals gebruikelijk meer informatie zien door naar links te vegen.

Helaas wordt tijdens het gebruik van de Moto 360 goed duidelijk dat Android Wear nog in de kinderschoenen staat. Zowel het besturingssysteem als verschillende apps en wijzerplaten crashten meer dan eens. Ook werd de verbinding met de gekoppelde smartphone regelmatig verloren.


Besturing met de stem


Stembesturing is een belangrijk onderdeel van Android Wear, omdat de schermruimte maar zeer beperkt is, is er standaard geen toetsenbord. Het idee van Android Wear is dat je Google Now vooral veel voor je láát doen in plaats van dat je het zelf gaat doen. Wil je iets opzoeken, dan kan je natuurlijk je telefoon tevoorschijn toveren, maar je kan het ook aan je horloge vragen met je stem. Maar denk erom: alles moet in het Engels of een andere ondersteunde taal waar jij ook compatibel mee bent, zoals Duits, Frans, Italiaans of Spaans.

Ik heb geprobeerd om de Moto 360 aan te sturen in het Engels, maar werd tot op het bot teleurgesteld door de resultaten. Het is nog wel vrij makkelijk om een spraakcommando te starten met behulp van het uitspreken van de tekst "OK Google", maar je moet écht héél goed articuleren om te zorgen dat de Moto 360 je commando’s goed vastlegt. De spraakherkenning en/of de microfoon is gewoon echt niet goed genoeg.

Vaak worden commando’s ook niet als zodanig herkend en wordt de vastgelegde spraak gebruikt voor een zoekopdracht, of je commando wordt halverwege gewoon doodleuk afgekapt. Omdat Android Wear de Nederlandse taal voor zoekopdrachten wel ondersteunt, worden veel Engelstalige commando’s ook vaak geïnterpreteerd als een halfbakken Nederlandse zoekopdracht. Het enige dat spraakherkenning van Android Wear eigenlijk goed kan, is een zoekopdracht uitvoeren.


Apps en wijzerplaten voor Android Wear


Het aanbod van apps voor Android Wear is al redelijk divers. Zo zijn er natuurlijk de nodige Google-applicaties die al ondersteuning bieden voor Android Wear. Denk bijvoorbeeld aan Google Hangouts, Maps, Play Music en Keep. Ook van derde partijen is er dus al wat ondersteuning, maar veel mist ook nog. Dat is nou eenmaal de consequentie van een nieuw besturingssysteem. Je kan op dit moment bijvoorbeeld al aan de slag met bekende zaken zoals Fancy, Groupon, IFTTT, Pinterest, RunKeeper, Runtastic, Strava, Telegram en Tinder.

Helaas krijgen apps geen plekje op het hoofdscherm van het horloge, maar worden ze weggestopt in de menu’s. Je kan ze daarom het best met een stemcommando starten. De opzet van apps komt wel grotendeels overeen met die van Android Wear zelf. Apps bestaan uit meerdere onderwerpen en elk onderdeel heeft zijn eigen kaart. Ben je op zoek naar informatie over een bepaald onderdeel dan kan je er horizontaal over vegen om extra kaarten te tonen.

De apps zelf zijn nog zeer beperkt. Zo bestaat de RunKeeper app uit niks meer dan een knop waarmee je activiteiten start. Doe je dat, dan verschijnt er op het horloge een overzicht van de lopende work-out met bijvoorbeeld een teller voor de afstand die je hebt afgelegd.

In Google Play kan je ook tal van wijzerplaten terugvinden. In de Android Wear-app op je smartphone kan je een directe link naar deze wijzerplaten-sectie in Google Play vinden. Sommige platen geven enkel de tijd weer, andere hebben ook extra functionaliteit. Zo zijn er wijzerplaten die bijvoorbeeld ook je snelheid, stappen, het weer, een kompas, de datum, de tijd in een ander werelddeel of afspraken kunnen tonen. Sommige wijzerplaten kosten maximaal één euro, maar de meeste zijn gewoon gratis te downloaden. Er zijn ook apps zoals Watchmaker waarmee je zelf wijzerplaten kunt aanmaken. Het aanbod is nu al zo groot dat er zonder twijfel voor ieder wat wils tussen zal zitten.

In de Android Wear-applicatie kan je verschillende instellingen aanpassen, maar ook inzicht krijgen in de opslagruimte en het accuverbruik van de Moto 360.