Abonneer je gratis op Techzine!

Installatie & gebruik

Installatie


In principe is het niet zo lastig om de Jabra Sport Pulse in gebruik te nemen. Om te beginnen download je de Jabra Sport Life-app vanuit de App Store of Google Play. Vervolgens kan je de Sport Pulse met je smartphone verbinden door de Bluetooth-mode in te schakelen en de verbinding op te zetten.

Heb je een smartphone met NFC, dan kan je de installatie vereenvoudigen door de afstandsbediening over de NFC-zone te vegen, waarna de verbinding automatisch kan worden gelegd.

Tijdens de testperiode wisselde ik van een iPhone 5S naar een iPhone 6 en ondervond toen problemen bij het overstappen. Hoewel de hartslagmeter na het aansluiten direct werkte en data doorgaf aan de iPhone, kwam er geen geluid uit de oortjes. Dit probleem werd uiteindelijk opgelost door de Jabra Sport Life-app te doorlopen en de firmware van de oortjes te upgraden.

Gebruik


Hoe je de Jabra Sport Pulse gebruikt is eigenlijk aan jou. Je hebt de keuze om de Sport Life-app van Jabra te gebruiken, maar als je bijvoorbeeld al Endomondo, Map My Run, RunKeeper of Strava gebruikt, kan je ook gewoon daarmee aan de slag gaan. Ikzelf gebruik RunKeeper en daarbij is het een kwestie van de Sport Pulse inschakelen en in de menu’s van de app een hartslagmeter laten verbinden. In je oor hoor je dan "Bluetooth Smart Device Connected" en zie je een hartslag in de app verschijnen.

Tijdens een workout wordt de hartslag zonder problemen vastgelegd, zo lang je de oortjes gewoon in je eigen oortjes houdt. De hartslag wordt immers met een infraroodscanner gemeten aan de hand van aderen in je oorschelp. De Sport Pulse is voorzien van zogenaamde EarWings, welke er bijzonder goed in slagen om in je oren te blijven zitten, ook bij extremere sporten dan hardlopen en fietsen. Jabra heeft daarmee echt iets unieks in handen.


Het blijft moeilijk te zeggen in hoeverre de lezing van de hartslag klopt met de werkelijkheid. Dat de Jabra Pulse niet zomaar wat uitleest is me echter wel duidelijk; als ik me meer inzet gaat de gemeten hartslag omhoog en als ik even een momentje wat rustiger aan doe, keldert het aantal slagen juist.

Je kan je afvragen in hoeverre het uitlezen van je hartslag nou werkelijk iets toevoegt. Sowieso kan je achteraf goed zien hoe intens je activiteit was, mogelijk kan je na verloop van tijd ook zien dat je hart gezonder wordt. Ik vind persoonlijk dat de waardes vooral tijdens activiteiten wat toevoegen. In RunKeeper krijg je bijvoorbeeld te horen in welke Heartrate Zone je je bevindt. Is dat bijvoorbeeld 90 tot 100 procent, dan weet je dat je erg goed bezig bent. Is het veel lager, dan zou je er desgewenst een schepje bovenop kunnen doen. Het is dus voornamelijk een stimulans.

De muziek die de Jabra Pulse voortbrengt is dik in orde. Desgewenst kan je de Pulse natuurlijk ook in het dagelijks leven gebruiken als primaire headset, afgezien van de wat forse oortjes is daar verder totaal geen bezwaar tegen. De accuduur bedraagt in principe zo’n 3,5 uur. Maar als je de Sport Pulse ook buiten activiteiten om wenst te gebruiken, dan kan de accuduur nog aanzienlijk oplopen omdat de hartslagmeter in dat geval geen stroom verbruikt.