2min

Interface & software

Interface


Huawei maakt al jaren gebruik van Emotion UI en ook bij de Huawei P8 is hier wederom voor gekozen. Inmiddels is het bedrijf aangekomen bij versie 3.1 van Emotion UI in combinatie met Android 5.0 Lollipop.

Het unieke aan Emotion UI is dat er is gekozen voor een andere Android-benadering dan alle andere Android-fabrikanten. Het kiest voor een benadering die meer lijkt op iOS. Daarom is de overstap vanaf een iPhone naar een Huawei-smartphone over het algemeen makkelijker voor de gebruiker dan naar een andere Android-smartphone.


Standaard beschikt Android over een aantal dashboards (startschermen) met een aparte applicatielijst die kan worden aangeroepen onderin het scherm. Huawei kiest er net als Apple voor om die applicatielijst achterwege te laten en gewoon alle app-icoontjes op de dashboards te plaatsen. Huawei biedt echter ook gewoon ondersteuning voor de Android-widgets die op een dashboard geplaatst kunnen worden. Iets wat Apple dan weer niet doet in iOS.

Daarnaast heeft Huawei inmiddels al enkele jaren ondersteuning ingebakken voor thema’s, waarbij het uiterlijk van Emotion UI echt op de schop gaat. De kleuren en achtergronden worden anders, de app-icoontjes van alle standaard applicaties veranderen, zelfs het dropdown-menu voor notificaties en instellingen wordt in sommige gevallen visueel op de schop genomen. Huawei heeft een van de meest geavanceerde themamogelijkheden binnen Android. Daarnaast is er ook een winkel ingebakken waar veel gratis, of tegen een kleine betaling, thema’s kunnen worden gedownload en geïnstalleerd.

Software


Zoals eerder vermeld wordt de Huawei P8 geleverd met Android 5.0, dit is niet de nieuwste versie van Android, dat is Android 5.1, op termijn zal Huawei het toestel voorzien van een update. Het Chinese merk staat helaas niet bekend om zijn snelle updates, meestal is het een van de laatste fabrikanten die begint met de uitrol van software-updates.

Op het toestel worden ook dit jaar weer de nodige apps meegeleverd, waarbij over de meerwaarde gediscussieerd kan worden. Apps zoals WPS Office of een zaklamp-app zijn in mijn ogen overbodige apps die het bedrijf beter achterwege kan laten. De gebruiker kan dit soort apps ook zelf downloaden indien daar behoefte aan is. Wel biedt Huawei de mogelijkheid om dit soort apps van het toestel te verwijderen. Als ik kijk naar het totaal aantal apps dat vind ik de hoeveelheid bloatware op dit toestel enorm meevallen. In het verleden hebben we Huawei-toestellen gereviewed die met beduidend meer bloatware werden geleverd.