Abonneer je gratis op Techzine!

Scherm, geluid & camera

Scherm


De Xperia Z5 Compact heeft een schermgrootte van 4,6 inch en daarop worden 720 bij 1280 pixels getoond. Dat zijn 323 pixels per inch en dat is voldoende om een scherp beeld te krijgen. We zien in het hoge segment veelal toestellen met Full HD-resolutie of nog hoger, maar dat is vaak alleen maar overkill. Het scherm is wat betreft de resolutie gewoon in orde.

Qua kleuren oogt het IPS LCD-scherm behoorlijk goed. De kleuren zijn niet overdreven, zoals je wel eens bij AMOLED-schermen ziet. De beschermende laag bovenop de display is voorzien van een oleofobe behandeling, wat inhoudt dat afdrukken van vingers lastiger blijven staan. Het is wel te merken dat afdrukken wat minder goed blijven staan, maar echt indrukwekkend is het nou ook weer niet. De beschermende laag reflecteert ook vrij veel licht, wat het soms lastiger maakt om het scherm af te lezen.


Geluid


De Xperia Z5 Compact heeft op de voorzijde twee speakers, eentje bovenaan en eentje onderaan. Er is dus sprake van een stereo-opstelling. De plaatsing van de speakers is goed, je zal ze niet snel blokkeren met je handen. Je moet het toestel alleen niet met het scherm naar beneden op tafel leggen als je muziek wilt luisteren.

Bij de Xperia Z5 was ik niet onder de indruk van de speakers en bij de Xperia Z5 Compact is dat niet anders. Het geluid is ook met de volumeknop helemaal open gewoon veel te zacht: de speakers hebben totaal geen kracht. Ook de kwaliteit van het geluid laat te wensen over: zowel hoge als lage tonen komen niet uit de verf en daardoor is het geluid over de gehele linie gewoon onder de maat. Zeker voor stereospeakers zijn dit opmerkelijke tekortkomingen.

Camera


De camera in de Xperia Z5 Compact is dezelfde als in de Xperia Z5. Bij het testen van de grote broer van de Xperia Z5 Compact was ik best tevreden over de prestaties. Foto’s waren scherp en bevatten weinig ruis, kleuren waren soms wel flets.


De eerste foto valt de Xperia Z5 Compact wat zwaar. Het betreft hier een macrofoto, maar het viel op dat het toestel wel betrekkelijk veel afstand vereist. Ook zijn de aluminium balletjes overbelicht, de camera weet zich er niet zo goed raad mee. De foto van de kantoorruimte is in orde, in bepaalde zones is wel wat ruis te bekennen, maar het is niet overdreven veel. De foto in de buitenlucht is scherp en goed belicht, al gaat er in de wolkenpartij rechtsboven wel wat detail verloren.


De tweede reeks foto’s is voornamelijk gericht op verschillende belichtingsvormen. De eerste foto is genomen met een externe lichtbron. De Xperia Z5 Compact presteert hier prima: de foto is scherp en zonder al te veel ruis. De tweede foto is genomen met nauwelijks omgevingslicht en de flitser is uitgeschakeld. Hier is van het onderwerp nauwelijks iets te zien, dit valt een beetje tegen. De laatste foto is zonder omgevingslicht en met de flitser ingeschakeld. De foto is scherp en het gebruik van de flitser is goed gebalanceerd.

De camera van de Xperia Z5 Compact is net als bij de grote broer gewoon goed. Het kan beter, maar er is weinig aanleiding tot klagen.