3min

Gebruikservaring

Toetsenbordcover


Samsung levert een toetsenbordcover met de Galaxy TabPro S mee. Deze cover bevestig je zoals eerder in dit artikel aangegeven met behulp van magneten. Als je de tablet met de onderkant in de toetsenbordcover plaatst, gebeurt het wel vrij snel dat de aansluiting op de cover en tablet niet recht op elkaar belanden, waardoor er geen connectie ontstaat. Je kan beter eerst de cover aan de achterzijde bevestigen -eveneens met magneten- en daarna pas de aansluiting maken.

De toetsenbordcover is in drie standen te gebruiken. De stand waarbij de tablet ten opzichte van het toetsenbord in een hoek van ongeveer 110 graden staat is vermoedelijk de meest populaire. Verder is er ook nog een kanteling van ongeveer 160 graden mogelijk en als laatste kan de tablet ook geheel plat op bijvoorbeeld een tafel worden gelegd.


Samsung geeft met veel trots aan dat de toetsen zo groot mogelijk zijn gemaakt, gezien het beschikbare oppervlak. Om dit te bewerkstelligen is de ruimte tussen de toetsen beperkt tot ongeveer één millimeter, waar dit bij een gemiddeld chiclet-toetsenbord ongeveer 3 millimeter is. Voor de gedachte is wellicht wel iets te zeggen, maar ik kan er niet mee leren leven. Door de minimale ruimte tussen de toetsen komt het heel regelmatig voor dat je tijdens het schrijven van teksten meer dan één toets indrukt en dit haalt je uiteraard uit je flow.

Het toetsenbord mist toetsenverlichting, waardoor Samsung er in mijn ogen niet geheel in slaagt om de Galaxy TabPro S volledig als laptop neer te zetten. Toetsenverlichting vind ik bij een laptop wel een vereiste.


De toetsenbordcover bevat ook een klein touchpad. Over het algemeen is het oppervlak groot genoeg voor comfortabel gebruik. De touchpad laat zich af en toe echter wel eens van de wijs brengen, waardoor de cursor niet goed reageert op aanrakingen. Dit gebeurt vooral bij precisiewerk, wat natuurlijk zeer storend is. Hier lijkt het ook alsof de touchpad onvoldoende sensoren bevat.

Scherm


Samsung heeft gebruikgemaakt van een Super AMOLED-scherm uit eigen stal. Het formaat is 12 inch en de resolutie bedraagt 2160 bij 1440 pixels. Met deze gegevens kom je uit op een pixeldichtheid van 216 pixels per inch en dat is voor een laptop relatief hoog. Het scherm is dan ook voldoende scherp. Met een AMOLED-scherm kan je er natuurlijk op rekenen dat kleuren van het scherm spatten, terwijl zwartwaarden bijzonder goed zijn.


De kijkhoek van het scherm is goed te noemen. Het valt wel op dat er bij een kijkhoek van ongeveer 45 graden plots een blauwe waas over het scherm valt. Ga je vanaf dat punt nog verder, dan zie je alle kleuren van de regenboog langskomen. Gebruik je de Galaxy TabPro S in je eentje dan is dit geen probleem, maar als je met meerdere mensen achter het apparaat zit dan zullen degenen die er schuin op kijken het wel merken.

Geluid


De Galaxy TabPro S heeft speakers aan de linker- en rechterzijde zitten. Gezamenlijk slagen deze speakers er niet in om een echt krachtig geluid te produceren. Wellicht was het beter geweest als ze aan de voorzijde van het apparaat hadden gezeten, zodat het geluid in mindere mate alle kanten opgestuurd zou worden.

Ook wat betreft de geluidskwaliteit laten de speakers wel wat te wensen over. Zowel lage als hoge tonen zijn niet voldoende aanwezig, waardoor het geluid vrij vlak is.