2min

Tags in dit artikel

, , ,

Connecties en bediening

Connecties


Het aansluiten van de monitor moet uiteraard gemakkelijk kunnen en je wil niet allerlei adapters te hoeven kopen om je videokabel om te vormen naar een andere sluiting. Bij Asus MG279Q kan je dan bijna niet misgrijpen want qua aansluitingen is er genoeg voor handen. De Asus-monitor beschikt over twee HDMI-aansluitingen, een display-poort 1.2 en een mini-displaypoort. De enige poort die je eventueel nog kan missen tegenwoordig is DVI, maar laten we eerlijk zijn, de meeste computers hebben tegenwoordig wel een HDMI- of Displayport-aansluiting.


Verder heeft Asus nog voorzien in een USB-hub met ondersteuning voor USB 3.0, deze zit echter wel aan de achterzijde op een wat minder makkelijk bereikbare plaats. Andere fabrikanten plaatsen vaak de hub aan de zijkant, Asus aan de onderkant.

De kabels in de monitor zijn overigens allemaal goed te beheren via een ingebouwde kabelmanager. Achter op de voet is een bracket te klikken waar je de kabels doorheen kan leiden en ze netjes kan wegwerken, een handige en grappige toevoeging van Asus. Het zijn soms de kleine dingen die het doen.

Bediening


Bij de bediening gaat Asus met de MG279Q een beetje de mist in, op deze monitor zitten namelijk zo ongelooflijk veel opties, dat het menu voor alles behalve intuïtief voelt. Achterop de monitor zit, onzichtbaar, een soort joystick-knopje. Een "push-to-enter"-knop waarmee te navigeren is. Eronder zitten sneltoetsen voor input, exit, game-settings en de power-knop.


Via het menu zijn ook de speciale functies te benaderen om bijvoorbeeld het "blauwfilter" in te schakelen. Met het blauwfilter ingeschakeld geeft het beeld veel meer rust. Ook zijn er profielen voor diverse gametypen te laden, zogenaamde GameVisuals. Een grappig idee is een grote "crosshair" voor shooters. Zoals we al hebben aangegeven: het is een gaming-monitor.

Tenslotte heeft ook deze monitor zogenaamde "flicker-free" technologie. Net als het blauwfilter is flicker-free in het leven geroepen om de ogen meer rust te geven. Wie veel achter een monitor werkt, kan hoofdpijn krijgen door de scanning backlight. De lamp achter het scherm staat niet overal continu aan, maar scant op een heel hoge frequentie. flicker Free stuurt de backlight anders aan om het knipperen tegen te gaan.

Het blauwfilter en flicker free zijn echter functies die behalve voor gamers ook zeker in een zakelijke omgeving goed kunnen worden, om de ogen wat meer rust te bieden. Ondanks dat het hier niet gaat om een zakelijke monitor is deze dus wel zo in te zetten. De belangrijkste vraag of deze monitor geschikt is voor zakelijk gebruik beantwoorden we op de volgende pagina, namelijk de beeldkwaliteit.