2min

Scherm, geluid & camera

Scherm


Het scherm van de Lumia 550 is wat betreft het formaat en de resolutie in orde. Met een afmeting van 4,7 inch en een resolutie van 720 bij 1280 pixels kom je uit op 315 pixels per inch. Dat is hoog genoeg voor een scherp beeld. Microsoft heeft het scherm afgedekt met een laag krasbestendig glas. De beschermingslaag is redelijk gevoelig voor vlekken van vingerafdrukken en ook reflecteert hij veel licht.


Het scherm is qua evenaring van kleuren vrij slecht te noemen, want de kleuren komen gewoon uitgewassen over. Ook lijkt het bij sommige hoeken ten opzichte van het scherm alsof je naar een holografische flippo zit te kijken, omdat kleuren dan ineens veranderen. Maar goed, als je voor een toestel ongeveer 100 euro neertelt is dit wel iets waar je vrede mee zou moeten kunnen hebben.

Geluid


De speaker van de Lumia 550 zit aan de achterkant. Hoewel je de uitgang niet zo snel zal afdekken met je hand gebeurt dit wel wanneer je de telefoon met de rug op een vlakke ondergrond zoals een bureau legt. Verder is het geluid ook wel zoals je kan verwachten: er zit niet veel kracht in, maar gezien de prijs voldoet het wel.


Camera


De Lumia 550 beschikt over een primaire camera met een resolutie van maximaal 5 megapixels. De camera wordt bijgestaan door een flitser. Opmerkelijk genoeg beschikte de Lumia 540 over een camerasensor met 8 megapixels, maar Microsoft zet nu dus een stapje terug. Dat hoeft niet per se een slecht teken te zijn. Zo is de grootte van de sensor namelijk gelijk gebleven: 1/4 inch. Dat houdt in dat de afzonderlijke pixels groter zijn en dat ze meer licht kunnen opvangen.

Onderstaande foto’s zijn geschoten met de Lumia 550. Bij de eerste drie foto’s is hetzelfde onderwerp gefotografeerd, onder verschillende omstandigheden: Externe belichting, geen belichting, geen belichting maar wel flits ingeschakeld. Bij de tweede foto kijken we naar foto’s binnen en buiten en een macrofoto van een lastig onderwerp.




De camera werkt redelijk vlot, zolang deze maar niet op zoek moet gaan naar een focuspunt. Verder ben ik ook over de kwaliteit van de foto’s best positief. Voor een smartphone in deze prijsklasse doet de Lumia 550 het absoluut niet slecht.