2min

Tags in dit artikel

, , ,

Features

Moederbordfabrikanten gooien je ermee dood; features. De ene verpakking schreeuwt nog harder dan de ander dat er bijzonder features op zitten wat het bord moet onderscheiden van de concurrentie. Ik heb een tweetal features van een hele rits uitgekozen die we gaan behandelen.

Creative X-Fi MB


Op de DVD die meegeleverd is vind je software genaamd "Creative X-Fi MB". Het is software die de onboard geluidschip voorziet van extra opties om het luisterplezier te verbeteren. Zo wordt onder andere EAX4.0 toegevoegd wat uiteraard voor gamers interessant is aangezien er extra effecten in het geluid worden gestopt. Het moet ervoor zorgen dat geluiden realistischer tot de gebruiker komen evenals meer diepte. In het onderstaande filmpje kun je het verschil horen tussen EAX-aan en EAX-uit. Let vooral op het herladen van het geweer, er zijn duidelijke verschillen.


Creative biedt bovendien X-Fi Crystalizer en X-Fi CMSS-3D aan. Het eerste zorgt voor een meer gebalanceerd geluid op alle frequenties.

Unlocken van extra processor-kernen


Met voorgaande chipsets, die over de zogenaamde advanced clock calibration-functie beschikten (ACC), was het mogelijk om uitgeschakelde cores op een dual- of triple-core van AMD te unlocken. Bij de nieuwe chipset heeft AMD de ACC-techniek echter achterwege gelaten, waardoor moederbordfabrikanten zelf aan de slag moesten. ASRock ontwikkelde de UCC-techniek, waarmee automatisch inactieve cores alsnog worden ingeschakeld en vervolgens op stabiliteit worden getest.


Hoe dit precies in zijn werk gaat laat ik zien in een tutorial die je later deze maand kunt verwachten. Uiteraard zal ik dit bord gebruiken als voorbeeld. Voor de mensen die niet kunnen wachten heb ik een filmpje geupload waarin een medewerker van ASRock uitlegt wat UCC is (en waarom het volgens hem fantastisch is).

De UCC-chip (rechtsboven) is maar een kleine, doch doeltreffende chip.