Abonneer je gratis op Techzine!

Installatie

Het plaatsen van de schijven gaat eenvoudig. Het is slechts een kwestie van de schijven in het chassis schuiven en een aantal schroeven aandraaien. Daarna is alles gewoon via de webinterface te beheren. Deze oogt in eerste instantie een beetje spartaans, maar als je er even mee werkt merk je dat alles op een vrij logische plaats aanwezig is.

Als je deze NAS koopt, dan koop je deze niet om slechts één schijf te gaan gebruiken. Je wil dan natuurlijk gebruikmaken van de RAID-functionaliteiten. Deze NAS kent ondersteuning voor de gebruikelijke RAID levels. JBOD, RAID 0, 1, 5 en 10. Ook daarin werkt de interface eenvoudig. Het is slechts een kwestie van de schijven selecteren die je in het RAID level naar keuze wilt hebben en de array aanmaken.


Het aanmaken van de array kan wel even duren heb ik ondervonden. Het apparaat was er toch wel even mee bezig, denk dan aan enkele uren. Of dat te maken had met de beschikbare schijven die niet even groot waren kan ik niet met zekerheid beantwoorden, ik had de beschikking over twee schijven van 250GB en twee van 1TB.

De 1TB-schijven werden daarom verkleind naar 250GB om zodoende effectief 750GB opslagruimte te verkrijgen (drie schijven van 250GB voor de data en één voor de pariteitscontrole). Daarna was het slechts noodzakelijk om een partitie aan te maken op het ontstane array en de gebruikers inclusief rechtengroepen indelen wie of wat je toegang wil verlenen tot de share op de NAS.

Ook het indelen van gebruikers is goed opgezet. Bij het aanmaken van een gebruiker wordt er een aparte share aangemaakt waar de aangemaakte gebruikers hun persoonlijke gegevens kunnen opslaan, waar de rest in principe niet bij kan. Erg handig voor gebruikers in bijvoorbeeld het MKB, die geen aparte server hiervoor hebben.