3min

Software

De software van de NSS3000 bestaat uit twee delen, één deel van de software is de webinterface en het andere deel wordt bijgeleverd op cd.

Veel verwachtingen moet je niet hebben van de software op de cd, want die kan hij niet waarmaken. De software is simpel opgebouwd en kent niet veel mogelijkheden. Je moet je voorstellen dat het gewoon een stukje software is waarmee je de NAS eenvoudig in je netwerk kan vinden. Door deze software kun je belangrijke dingen zien, als het ip-adress en de hostname van de NAS.


Webinterface


De webinterface daarentegen is wel erg uitgebreid en kent veel mogelijkheden. Doordat dit een NAS is die bedoelt is voor de zakelijke markt, zitten hier wel weinig consumenten opties op, denk hierbij aan een torrentsysteem. Zoals net al vermeld is, ondersteunt deze NAS redelijk veel RAID-soorten. Ook wij hebben drie van deze soorten uitgeprobeerd waar straks de testresultaten van te lezen zijn. Dat deze NAS veel verschillende soorten RAID ondersteunt is een pluspunt.


Mappen delen en gebruikers instellen


Bij dit onderdeel merk je dat Cisco ervaring heeft met NAS’en voor de zakelijk markt. Ze bieden veel mogelijkheden aan en toch werkt het eenvoudig. Tijdens de setup moet je standaard minimaal één gebruiker maken en één share aanmaken. Na de setup kun je altijd vrij simpel gebruikers toevoegen in de webinterface. Ook gebruikersgroepen is geen enkel probleem om toe te voegen en verloopt erg snel. Het voordeel van deze gebruikersgroepen is dat je niet individueel rechten hoeft uit te delen maar gewoon een groep.

Het instellen van shares is net zo eenvoudig als het instellen van gebruikers. Het zowel verwijderen als aanmaken is een kwestie van een paar keer klikken. Toch heb je naast de eenvoud ook uitgebreide opties, zo kun je veel instellen bij de FTP Server. Naast FTP heb je ook bij de andere protocollen veel instel-mogelijkheden.


Ondersteuning


Ondersteuning biedt Cisco ook door de uitgebreide help functie. Je kunt die vergelijken met de help van Windows die bij je besturingssysteem zit. Deze uitgebreide handleiding is alleen te lezen in het Engels helaas.


Back-up


Waar wel een aparte server voor gebruikt kan worden is het maken van backups van data op je NAS. Veel mensen zien een NAS als de backup van hun data maar daar wil ik zeer stellig in zijn. Een NAS is bedoeld als opslagmedium en zeker geen backup van je data. Ondanks dat RAID 1 en RAID 5 een zekere redundantie bieden (een kapotte schijf hoeft dan geen verloren data te betekenen) kunnen per ongeluk verwijderde bestanden niet opgevangen worden door een RAID-configuratie.

Binnen de interface is het wel mogelijk om automatisch een backup te maken naar bijvoorbeeld een remote server, of naar de NAS zelf. Gelukkig is het wel zodanig slim opgezet dat je geen backup van een share naar dezelfde share kan maken, want dat is natuurlijk vrij zinloos.

Netwerkinstellingen


Doordat dit een NAS voor de zakelijke markt is, kent hij veel verschillende netwerkinstellingen. Zo kun je DHCP instellen, of handmatig een ip-adres aan de NAS toewijzen. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om handmatig de poorten toe te wijzen die gelden bij FTP, Web Server en de poort voor SSL. Ook kent de NSS3000 verschillende functies als een NIS server, Wins server en je kunt via DNS een domein aan de NAS hangen. Tot slot kun je nog VLAN instellen en de Priority daarvoor. Hiermee kun je bepalen welk VLAN voorrang krijgt op een andere.