4min

Tags in dit artikel

, , ,

Webinterface

De webinterface is erg overzichtelijk en is gebaseerd op AJAX, zodat er niet steeds nieuwe schermen ingeladen hoeven te worden. Het eerste dat je zult moeten doen is het systeem instellen en dat betekent dus ook de RAID-mode kiezen voor de schijven die je in het systeem hebt gezet. Er kan gekozen worden uit RAID 0, 1, 5, 6, 10 en JBOD. Het instellen van een RAID-volume gaat snel genoeg, maar bij grote schijven zul je het apparaat wel een paar uurtjes moeten laten gaan. Helaas is er geen voortgangsbalk voorzien door Thecus, dus je zult rustig af moeten wachten.


De interface is ingedeeld in twee kolommen, aan de rechterzijde is het hoofdscherm te vinden, in de linkerkolom zijn in totaal acht menu-opties te vinden. De features en instelmogelijkheden van de NAS zijn extreem uitgebreid, daarom loop ik in deze review even kort de acht menu-opties door.

Als eerste is er de optie ‘System Information’. Hier is diverse informatie over het systeem te vinden, waaronder de firmwareversie, de uptime, de belasting van de cpu, de status van de diverse services en kunnen de logs van het systeem ingezien worden.


De tweede optie is ‘System Management’, hier kan het hele systeem beheerd worden. Zo kan de tijd ingesteld worden, de firmware bijgewerkt worden en een uitgebreid notificatiesysteem ingesteld worden. De N4200 ondersteunt ook diverse externe UPS-systemen, die kunnen vanuit dit menu ingesteld worden. Verder kan er een uitgebreid schema ingesteld worden voor de N4200, zodat hij bijvoorbeeld automatisch aan gaat op bepaalde tijdstippen en dagen. Overigens kan er ook voor Wake-up On Lan (WOL) gekozen worden. Bedrijven die met SNMP werken kunnen met dit protocol ook vanop afstand basisinformatie over de N4200 uitlezen. Als laatste is het via dit menu nog mogelijk om een configuratie op te slaan en in te laden en kan er een controle van het bestandssysteem uitgevoerd worden.


De derde menuoptie, ‘System Network’, is uiteraard bedoeld om alle netwerkgerelateerde zaken te beheren en in te stellen. Op het gebied van WAN kan bijvoorbeeld Jumbo Frame ondersteuning of Link Aggregation ingesteld worden, uiteraard moet je dan wel een router of switch hebben die Jumbo Frame ondersteunt. Verder kunnen er natuurlijk gebruikelijke zaken ingesteld worden, zoals een DHCP-server, het IP en de Netmask. Daarnaast ondersteunt de N4200 nog diverse protocollen die in dit menu ingesteld kunnen worden, zoals Samba/CIFS, Apple Filing Protocol (APF), Network File System (NFS), FTP, DLNA (media server), HTTP/Webdisk, UPnP en Bonjour. Dat laatste is Apple’s implementatie van Zeroconf, een protocol waarmee apparaten in het netwerk, zoals printers en computers, en de netwerkservices van die apparaten, geïnventariseerd kunnen worden.


De volgende en vierde optie is ‘Storage Management’, waar uiteraard de aanwezige harde schijven beheerd kunnen worden. Er kan een snel overzicht van de aanwezige schijven opgevraagd worden en een zogenaamde ‘bad block scan’ uitgevoerd worden. Datzelfde geldt voor de huidige RAID-configuratie en vanuit dit menu is het ook mogelijk om een nieuwe configuratie aan te maken en een bestaande configuratie aan te passen of te verwijderen. Ook is het mogelijk om iSCSI-volumes aan te maken en te beheren en gedeelde mappen aan te maken en in te stellen. De capaciteit van de NAS kan nog verder uitgebreid worden buiten de vier harde schijven om, want de N4200 is ‘stackable’, zodat verschillende NAS’en aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Een aardige feature is ook dat het mogelijk is om ISO-bestanden te mounten op de N4200, die vervolgens weer via een netwerkshare te bereiken zijn.


Het instellen van gebruikers en hun rechten mag natuurlijk niet ontbreken op een NAS als deze en dat wordt dan ook allemaal geregeld onder de vijfde menuoptie ‘User and Group Authentication’. Bedrijven die de beveiliging geregeld hebben via Windows Active Directory Server (ADS) of Windows NT server kunnen de N4200 automatisch met de server laten verbinden, waarna de N4200 alle gebruikers en groepen automatisch overneemt. Er kunnen echter ook lokale gebruikers en groepen ingesteld worden, als er daar enorm veel van ingesteld moeten worden kan er ook een tekstbestand gemaakt worden, waarna de N4200 het als een batch-file inleest.


De laatste drie menuopties bevatten een aantal van de belangrijkste features van deze NAS en daarom bespreek ik die op de volgende pagina.