2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Bronnen binnen de Europese Commissie hebben laten weten dat een commitee van de EU maandag heeft beslist dat Microsoft de eis van de EU niet is nagekomen. Dat zou beteken dat de opgelegde boete van twee miljoen euro per dag vanaf maandag in zou gaan.

Diverse bronnen hadden eerder al laten weten dat het commitee maandag zou bepalen of Microsoft zich aan de eisen heeft gehouden, ook lieten de bronnen weten dat er 10 juli een nieuwe vergadering zal plaatsvinden waar de definitieve hoogte van de dagelijkse boete vastgesteld zal worden.

De dagelijkse boete waar het over gaat maakt deel uit van een uitspraak die de Europese Commissie eerder deed, waarin het Microsoft veroordeelde tot het uitbrengen van een afgeslankte versie van Windows XP en het vrijgeven van delen van de broncode van sommige applicates. Microsoft bracht inderdaad een afgeslankte versie van XP op de markt en gaf sommige delen van de broncode vrij.

De EU vond dat echter niet genoeg en eistte dat Microsoft meer van de code vrij zou geven en het handboek voor de code duidelijk zou maken. De opgelegde boete werd daarop uitgesteld, zodat Microsoft aan de eisen van de EU kon voldoen. Die deadline is nu dus verstreken en volgens de EU is Microsoft nog steeds niet ver genoeg gegaan, dus zal er een dagelijkse boete opgelegd worden.

Microsoft zegt al sinds de uitspraak keihard bezig te zijn met het voldoen aan de gestelde eisen, die volgens Microsoft wel erg streng zijn. Momenteel loopt er ook een zaak van Microsoft tegen de EU, waarin Microsoft probeert de bewijzen dat de eerder opgelegde boetes ongegrond waren.