2min

Tags in dit artikel

, ,

Microsoft heeft vandaag op de MIX09-conferentie zoals verwacht aangekondigd dat de uiteindelijke versie van Internet Explorer 8 nog voor het einde van de dag te downloaden is.

De browser zal direct beschikbaar zijn in 25 talen, waaronder in het Nederlands, en zou vanaf 17:00 uur Nederlandse tijd te downloaden moeten zijn vanuit het Microsoft-downloadcentrum.

Een van de nieuwe functies van Internet Explorer 8 is Web Slices. Web Slices zijn delen van een webpagina waarop een gebruiker zich kan abonneren. Updates kunnen bekeken worden vanuit de favorietenbalk van Internet Explorer 8. Overigens is Web Slices een reïncarnatie van Active Desktop uit Internet Explorer 4.

Andere nieuwe functies zijn Accelerators (een vorm van selectiegebaseerd zoeken), privébrowsen, stabiliteits- en veiligheidsverbeteringen en sterk verbeterde prestaties.

De verbeterde veiligheid heeft Microsoft bereikt met de nieuwe SmartScreen Filter, de opvolger van de phishingfilter in Internet Explorer 7. Zo blokkeert deze filter sites die malware serveren en heuristisch slecht uit de test komen, ook zou hij een stuk duidelijker en sneller moeten werken dan de phishingfilter.

Dankzij het nieuwe procesmodel van Internet Explorer 8 zou de browser bovendien een stuk stabieler moeten draaien. IE8 plaatst namelijk tabbladen in aparte processen. Mocht een website voor een crash zorgen, dan gaat alleen dat tabblad onderuit en niet de hele browser. Bovendien is crashherstel ook een van de nieuwe functies.

Het laatste gebied waar veel winst is behaald, is op het gebied van snelheid en standaardondersteuning. Deze snelheidswinst zou vooral behaald zijn door de vernieuwde rendering engine van IE8, die nu eindelijk CSS 2.1 volledig ondersteunt, voor de Acid2-test slaagt en al de eerste specificaties van HTML5 weet te verwerken. Ook is de AJAX-navigatie verbeterd en zijn er API’s voor CSS-selectors beschikbaar.

Internet Explorer 8 is beschikbaar voor Windows XP, Windows Server 2003, Windows Vista en Windows Server 2008. Deze versie van de standaardbrowser van Windows komt niet beschikbaar voor de bèta van Windows 7.