5min

De Lenovo Yoga Pro 9i kan forse workloads aan voor creatieve professionals – mits zij niet al te vaak buiten de deur zijn. Een uitmuntend scherm, opvallend sterke speakers en aangenaam toetsenbord maken het werkend leven zo gemakkelijk mogelijk. Echter is de prijs van de indrukwekkende prestaties dat het gewicht, de temperatuur en de accuduur de wensen overlaten.

Lenovo levert al ruim een decennium producten uit de Yoga-lijn. Hoewel er ook talloze flexibele tablet-producten met uitvouwbare toetsenborden door de jaren heen zijn geïntroduceerd, is de Yoga Pro 9i simpelweg een laptop. Met de “Pro”-aanduiding geeft het Chinese bedrijf aan dat het zich richt op professionals, waar ook de specificaties bij passen. Ons model bevat een Intel i9 13905H (6 performance cores, 8 efficiency cores), een Nvidia RTX 4070, 64GB aan systeemgeheugen en 1TB aan SSD-opslag.

Van een laptop mag je enige handzaamheid verwachten, maar de 9i is met 2,24 kg vrij fors te noemen. “Thin-and-light” is dus deels weg te strepen uit de marketing. Daarvoor terug krijg je wel de eerder genoemde prestaties en een ronduit fantastisch 16-inch 16:10 mini-LED HDR-scherm. 3200×2000 pixels zorgt voor net iets meer dan 235 pixels per inch, dat in gewone mensentaal erg scherp te noemen is. Eveneens is het vrij fel in te stellen en kan de gebruiker ook via de touchscreen aan het werk. Standaard draait het scherm op 60 Hz, maar de beeldverversing is ook over te schakelen naar 165 Hz. Het formaat staat een ruim toetsenbord met een grote touchpad toe, dat aangenaam typt en swipet. Kortom: een goed begin als je het apparaat maar niet al te veel hoeft mee te tillen. Een geluidstest, hoe subjectief ook, biedt eveneens positieve resultaten. De speakers kunnen erg luidruchtig, maar toch helder zijn.

Een laptop met een blauw scherm en een bloem erop.

De bouwkwaliteit is in orde, met een veelbelovend ogende webcam die apart uitsteekt van het scherm. Wie deze aanzet, zou wellicht wat meer verwachten van de beeldkwaliteit dan wat we te zien krijgen. Het blijft een webcam in hart en nieren, dus we krijgen een weergave van de wereld met de gebruikelijke korrelige artefacten.

Qua I/O zou een tweede USB-C-poort niet misstaan, hoewel de enige die aanwezig is, wel Thunderbolt ondersteunt. Ons toestel laadt niet op via USB-C, hoewel dat wel het geval zou moeten zijn. Naast USB-C zijn er ook twee USB-A-ingangen, een SD-kaartslot, 3,5mm-jack en HDMI.

Windows 11… met extra’s

Windows 11 Home zal voor velen bekend terrein zijn, ook al heeft Lenovo een aantal vooraf geïnstalleerde applicaties erbij geleverd. Dat houdt in: wat extra tools om bijvoorbeeld een batterij-widget op je scherm te toveren, een centraal update-scherm en een aantal andere optionele nice-to-haves. Wie liever een ‘vanilla’ Windows-ervaring wil, kan wellicht beter een schone installatie doen. Op de achtergrond zijn er aardig wat applicaties bezig die een stukje CPU en geheugen opeisen, hoewel dit in alledaags gebruik weinig uit zal maken.

Lenovo thinkpad x1 carbon - lenovo thinkpad x1 carbon - lenovo thinkpad x1.

Al gauw steekt het grootste minpunt van de Yoga Pro 9i de kop op: de teleurstellende accuduur. Wie het scherm op 60 Hz houdt en niet al te ambitieus is met de helderheid in SDR-modus, kan er wellicht een werkdag uithalen. Hoe dan ook lijkt de 75W-accu niet opgewassen tegen de hardware die ervan aftapt. Als meevaller is de oplaadtijd relatief kort.

Aan het werk

Lenovo benoemt “professional creatives” in hun eigen marketingmateriaal, dus die prestaties liggen centraal. Voor de CPU (een i9 13905H) testten we met Cinebench R23 en kwamen we uit op een multi-core score van 18089 en single-core van 1680 punten. Op desktop-gebied zijn die scores vergelijkbaar met een 11e generatie i9 (single-core) en komen ze in de buurt van de 13e generatie i5 13400. Met andere woorden: het vermogen van een topchip voor desktops van een paar jaar geleden, verpakt in een laptop-formaat. Dat levert wel zo z’n problemen op.

Laptops die gericht zijn op prestaties, worden nu eenmaal heet. Daarom zijn ze ook vaak erg dik en luidruchtig. Echter is de Pro 9i alsnog vrij compact, waardoor er duidelijk te weinig koeling geboden wordt aan de CPU. Dit maakt het apparaat dermate heet dat de chip al binnen een minuut van onze CPU-test TJ-max bereikt, oftewel de temperatuur waarbij de kloksnelheid terug gaat lopen. Staccato workloads zoals het verplaatsen van een videofragment in bewerkingssoftware brengen de laptop dus niet in de problemen, maar taken waarbij de CPU volledig aangesproken wordt, gaan langzamer dan de chip in theorie aan zou kunnen.

GPU-spierkracht

De Yoga Pro 9i is uit te rusten met verschillende GPU’s: de Nvidia RTX 4050, 4060 en 4070. Zoals gezegd werd ons model geleverd met de laatstgenoemde optie, die tot 100W mag inzetten om grafische prestaties te leveren. Nu hebben we de tegenvallende accuduur al besproken, maar de ironie wil dat de Nvidia-GPU juist op een uiterst efficiënte architectuur draait: Ada Lovelace. Met de eigen Studio-drivers belooft Nvidia creatieve professionals een zo stabiel mogelijke werkomgeving te bieden, wat het onderscheidt van de Game Ready-drivers bedoeld voor games.

Een laptop met een scherm waarop een afbeelding van een vrouw te zien is.

Op allerlei fronten blinkt de GPU uit: de raytracing-prestaties zijn bij Nvidia vele malen beter dan bij concurrenten AMD en Intel, terwijl ook andere software-features breed ondersteund zijn. Hoewel 8 GB aan videogeheugen ietwat krap is, valt er op hardware-gebied verder weinig te bekritiseren. 144 Tensor Cores kunnen lichte AI-workloads aan (hierbij is de 8GB aan VRAM vaak wel echt een beperking), terwijl bijvoorbeeld een NVENC AV1-encode 40 procent efficiënter verloopt dan bij de laptop-3070. De GPU kan dus veel leveren voor ‘slechts’ 100W aan vermogen.

Voor wie?

Het moge duidelijk zijn dat de Lenovo Yoga Pro 9i niet voor iedereen is. Zo plaatst Lenovo de laptop dan ook niet in de markt, en met een forse prijs: op de Lenovo-website is deze momenteel simpelweg niet te configureren zoals het review-model. Wie elders zoekt, komt boven de 3000 euro uit. Een model dat met een i7 13705H en veel zwakkere RTX 4050 is uitgerust in dezelfde body, kost in ieder geval inclusief korting 1979 euro.

Hoe dan ook dient een laptop in deze prijs- en prestatieklasse zijn waarde terug te verdienen. Immers zullen creatieve professionals de kracht van dit apparaat converteren in productiviteit, waarbij de RTX 4070 in ieder geval uitblinkt. Helaas schiet de Intel i9 13905H naar een onacceptabel hoge temperatuur binnen een mum van tijd, waardoor de potentie ervan niet wordt benut. Wie geen lange accuduur nodig heeft, kan als creative in ieder geval goed uit de voeten met deze laptop.

Lees ook: Review: HP Color LaserJet Pro MFP 4302fdw – nieuwe toner geeft nieuw elan