2min

Tags in dit artikel

, , ,

Donderdagavond stelde Apple opnieuw een bètaversie van Snow Leopard, de aankomende nieuwe versie van Mac OS X, beschikbaar aan ontwikkelaars. Het is de tweede build in een maand tijd.

De nieuwe testbuild draagt buildnummer 10A335 en komt exact drie weken na de eerste bètaversie van deze maand. De toegenomen snelheid waarmee het bedrijf bètaversies vrijgeeft om feedback te vergaren, duidt mogelijk op de toewijding van Apple om het besturingssysteem dit maal wel op tijd klaar te hebben.

Bij de lancering van de huidige Mac OS X-versie, Leopard, is dat namelijk niet helemaal gelukt. Het besturingssysteem stond aanvankelijk gepland voor de lente van 2007, maar Apple maakte al in begin 2007 bekend dat dit niet ging lukken. Volgens Apple omdat ontwikkelaars van de Mac OS X-afdeling nodig waren voor de ontwikkeling van het iPhone OS. Leopard kwam uiteindelijk in oktober 2007 op de markt.

Hoewel niet specifiek vermeld werd welke veranderingen de nieuwe pre-release build met zich meebrengt, vraagt Apple ontwikkelaars wederom om zich te focussen op 64 bit-ondersteuning voor kernel extensions. Hoewel het aantal ontwikkelaars dat zelf kernel extensions zal schrijven relatief klein is, lijkt Apple te willen voorkomen dat bepaalde soft- en hardware onder Snow Leopard niet meer functioneert.

Naar verluidt is de nieuwe testversie nog verre van bugvrij. In de release notes bij de build worden bijvoorbeeld crashes van de QuickTime X Player en programma’s die onder het Rosetta virtualisatieplatform voor PowerPC-software draaien gemeld. Ook zouden er problemen zijn met de Migratie-assistent en de Disk Utility die vreemde foutmeldingen weergeeft.

Apple kondigde vorig jaar tijdens de World Wide Developers Conference aan dat Snow Leopard ongeveer een jaar na de WWDC 2008 op de markt zou komen. De verwachting is dat tijdens de WWDC dit jaar een zogenaamde ‘feature-complete’-versie van het besturingssysteem getoond zal worden, waarna een publieke lancering in augustus of september het meest plausibel klinkt.