2min

Tags in dit artikel

, ,

T-Mobile heeft aangegeven dat de internetprovider niet zomaar sms’jes vrijgeeft aan een instantie. Politie of AIVD heeft een dwangbevel nodig van een rechter commisaris of minister van Binnenlandse zaken alvorens ze recht hebben op de inhoud van sms’jes.

Op dit moment ligt de situatie bij Vodafone en T-Mobile zeer gecompliceerd. Beide providers kunnen, in tegenstelling tot KPN, de inhoud en de meta-informatie van een sms’je niet scheiden. Juridisch is het eveneens niet gemakkelijk, zonder dwangbevel heeft de politie of AIVD namelijk niet de bevoegdheid om de inhoud van een sms’je te lezen, het opvragen van de ‘gegevens’ mag wel.

Hierdoor ontstaat er dus een ‘probleem’, aangezien de meta-informatie gewoon gegeven dient te worden en de inhoud niet. Vodafone en T-Mobile zijn door de huidige technologie niet instaat om deze gegevens te scheiden. Hierdoor krijgt de AIVD en politie dus gegevens waar zij niet altijd recht op hebben.

Vodafone heeft erkend dat dit inderdaad het geval is. In reactie naar Tweakers.net stelt de telecomprovider het volgende: "We zijn hiervan op de hoogte en hebben inmiddels stappen ondernomen om het gescheiden aanleveren van gegevens technisch mogelijk te maken. Wat betreft het daadwerkelijk inzien van de sms-berichten hebben de opsporingsinstanties overigens ook een eigen verantwoordelijkheid en mogen ze dit niet zonder meer doen."

T-Mobile stelt echter dat de gegevens niet vrijgegeven worden zonder dwangbevel. In een reactie naar Tweakers.net stellen zij het volgende: "Daar hebben we richtlijnen voor binnen ons bedrijf. Privacy staat hoog in het vaandel, dus we geven alleen gegevens af als de politie of AIVD aanklopt met een gerechtelijk dwangbevel."

Beide providers hebben aangegeven bezig te zijn om de technische onvolkomenheid op te lossen. Het moet mogelijk worden om de gegevens apart af te leveren, maar wanneer dit systeem klaar is, is nog niet bekend. Bij KPN is een dergelijk systeem al in gebruik.