2min

Tags in dit artikel

, , ,

Google heeft gedreigd om zich terug te trekken uit China. De voornaamste reden dat ze zich willen terugtrekken uit China is doordat ze niet meer mee willen doen aan de Chinese censuur en ze het beu zijn dat hun systemen worden gecontroleerd.

Zo kun je sinds kort beelden vinden op Google over het bloedbad op het plein van de hemelse vrede in 1989. Deze beelden waren eerst wel gecensureerd door Google na medewerking met de Chinese Autoriteiten. Toch lijkt het dat Google met een tegenactie komt en de censuur zat is. Zo heeft Google het idee dat ze echt iets aan de vrijheid op internet voor de Chinese mensen kunnen bijdragen.

Google geeft aan op hun blog dat ze er vorige maand achter zijn gekomen dat de Chinese autoriteiten regelmatig aanvallen op hun uitvoeren en hierdoor de westerse journalisten niet goed kunnen werken.

Deze aanvallen gaan onder andere over aanvallen op de e-mailadressen van mensenrechtenactivisten. Hierdoor heeft Google gezegd dat ze mede door de steeds strengere censuur in China het niet verantwoord vinden om op die markt te werken.

Op dit moment heeft de Chinese overheid nog niet gereageerd op het nieuws dat Google plannen heeft zich te gaan terugtrekken. Google heeft wel aangegeven dat ze met de Chinese overheid in gesprek willen gaan voor het blijven in China maar dan wel zonder censuur. Dit is Google´s nadrukkelijke voorwaarde, toch lijkt de kans dat dat gaat gebeuren erg klein en lijkt het er toch echt op dat Google met zijn 600 medewerkers China moet gaan verlaten. En het lijkt daarmee het einde van Google China.