3min

Tags in dit artikel

, , ,

Vorige week stapte Apple naar de Duitse rechter en wist daar een Europees import- en verkoopverbod af te dwingen voor de nieuwe tablet van Samsung, de Galaxy Tab 10.1. Deze tablet zou volgens Apple vrijwel een identieke kopie van de iPad 2 zijn. Maar de foto die Apple als bewijs heeft aangevoerd blijkt niet te kloppen.

Tenminste één van de foto’s die Apple als bewijs heeft ingediend bij de Duitse rechter is volgens Webwereld fout, dan wel gemanipuleerd. In de dagvaarding staat een foto van de iPad 2 en de Galaxy Tab 10.1 naast elkaar (zie onderstaand plaatje).


Op het eerste gezicht lijkt de linkerfoto daadwerkelijk de Galaxy Tab 10.1 te zijn, maar hij komt niet overeen met de echte Galaxy tablet. De Galaxy Tab, die vanaf morgen in diverse winkels te koop is, heeft een design dat langwerpiger is dan de iPad 2. Nu lijken beide tablets even groot te zijn, maar dat is dus niet zo in werkelijkheid.

Volgens Samsung heeft de Galaxy Tab 10.1 een afmeting van 256,7 x 175,3 millimeter. Dat komt neer op een aspect ratio van 1,46. Maar de vermeende Tab op de foto die door Apple als bewijs is ingevoerd, heeft een aspect ratio van 1,36. Op de bijgevoegde afbeelding van Apple is de korte zijde 8 procent breder dan daadwerkelijk het geval is. Het onderstaande plaatje toont het verschil aan tussen de daadwerkelijke en vermeende Galaxy Tab.


Arnout Groen, advocaat bij Klos Morel Vos & Schaap en gespecialiseerd zaken over intellectuele eigendomsrechten, spreekt van "een blunder". Groen vervolgt: "Dat er in een zaak over vormgeving zo’n fout wordt gemaakt kan bijna geen toeval zijn. Daar is iemand wel erg uit de bocht gevlogen in zijn wens gelijk te krijgen (…) In hoeverre deze faux gevolgen heeft voor de zaak hangt natuurlijk af van het oordeel van de rechter."

Deze vergissing, die al dan niet bewust is gemaakt door de advocaten van Apple, kan grote consequenties hebben. Het ligt voor de hand dat Samsung het rommelen met het bewijs onder de aandacht van de Duitse rechter zal brengen.

Op 25 augustus dient het hoger beroep bij de Duitse rechter dat Samsung heeft aangespannen tegen Apple. De rechter zal bij dit hoger beroep een uitspraak doen voor heel Europa behalve voor Nederland. In Nederland loopt een apart proces waarin de rechter op donderdag 15 september een uitspraak zal doen.

Voor de op hand zijnde verkoop in Nederland heeft dit geen gevolgen. Vanaf morgen zal de Galaxy Tab 10.1 in diverse winkels te koop zijn, waaronder bij Mediamarkt en Bol.com. Mocht het oordeel van de Nederlandse rechter niet in het voordeel voor Samsung uitvallen, dan kan de elektronicafabrikant nog tot half oktober de Galaxy Tab 10.1 verkopen in Nederland. In de rest van Europa mag de Galaxy Tab 10.1 niet worden verkocht totdat er een definitieve uitspraak is gedaan door de Duitse rechter in het hoger beroep.