2min

Tags in dit artikel

,

Microsoft heeft trackingsoftware ingebouwd in zijn mobiele telefoons. Hiermee kan ze op ieder moment nagaan waar de gebruikers zich bevinden. Zelfs als gebruikers aangeven dat ze de trackingsoftware willen uitschakelen, volgt Microsoft ze op de voet.

Dat zegt een Amerikaanse advocaat. Hij is gisteren in Seattle naar de rechter gestapt om een rechtszaak tegen de computerfabrikant aan te spannen. Volgens hem heeft Microsoft de camerasoftware op het besturingssysteem Windows Phone 7 zo ontworpen om het verzoek van gebruikers die de trackingsoftware willen uitschakelen te negeren.

In de aanklacht citeert de advocaat een brief die Microsoft naar het congres stuurde. Daarin stelde Microsoft dat het alleen geolocatiedata verzamelt als gebruikers daarvoor nadrukkelijk toestemming geven. Volgens de advocaat heeft Microsoft met deze bewering het congres bewust voorgelogen. Volgens de aanklacht verzendt Microsoft data als de camera-applicatie is geactiveerd. De advocaat eist een verkoopverbod en schadevergoeding.

Er was geen woordvoerder bij Microsoft die commentaar wilde geven op deze rechtszaak.

Eerder dit jaar was Apple in een vergelijkbare zaak in het nieuws. De iPhones van de elektronicafabrikant zouden locatiedata verzamelen en een jaar lang opslaan, zelfs als de trackingsoftware uitgeschakeld was. Apple loste dit probleem eenvoudig op door een patch uit te brengen.

Hierdoor gingen voorstanders van burgerrechten vragen stellen over de relatie tussen locatiedata en privacy. Op een hoorzitting die afgelopen mei plaatsvond beschuldigden activisten technologische bedrijven dat ze locatiedata voor marketingdoeleinden uitbuitten. Zij zouden zonder instemming van miljoenen consumenten locatiedata verzamelen.