2min

Google heeft weer cijfers gepubliceerd over het marktaandeel van de verschillende Android-versies. Daaruit blijkt dat Android Lollipop op nog geen 10 procent van de smartphones is te vinden. Android 5.0 heeft een marktaandeel van 9 procent en Android 5.1 van 0,7 procent.

De grootste groep Android-gebruikers beschikt op dit moment over Android 4.4 KitKat, het martkaandeel van deze versie komt volgens de laatste cijfers uit op 39,8 procent. Hoewel dat een aardig cijfer is, staat daar een minder rooskleurig cijfer tegenover. Het betekent dat 50,5 procent van alle Android-gebruikers beschikt over Android 4.3 of ouder.

In Android 4.3 en ouder zit een groot beveiligingsprobleem in de browser waardoor kwaadwillende eenvoudig gegevens kunnen buitmaken. Dit beveiligingsprobleem is door Google in Android 4.4 gedicht maar er is geen patch voor oudere versies. Veel fabrikanten kiezen er echter ook voor om geen updates meer uit te brengen voor hun oudere toestellen, omdat het simpelweg teveel werk is.

De meeste fabrikanten bouwen een eigen interface (skin) bovenop Android zodat ze hun eigen ontwerp en features kunnen toevoegen en zich kunnen onderscheiden van de concurrentie. Het feit dat fabrikanten zich onderscheiden is erg goed, maar het is jammer dat de Android-updates hierdoor extreem traag worden uitgerold of helemaal niet verschijnen. Het gevolg is dat een grote groep Android-gebruikers met een smartphone rondloopt die vrij eenvoudig te hacken is en waarop gegeven buitgemaakt kunnen worden.

Google heeft de afgelopen tijd veel functies uit het besturingssysteem verplaatst naar een app genaamd Google Play Services. Deze draait op de achtergrond van Android mee en bevat tegenwoordig een groot scala aan basisfunctionaliteiten die Google met grote regelmaat van updates kan voorzien vanuit de Google Play Store. Hoewel dat zeer positief is, lost het het probleem niet op want sommige beveiligingsproblemen zitten in de Android-code die alleen met een firmware kan worden opgelost.

Op dit moment trekken veel gebruikers zich maar weinig aan van de trage updates en eventuele beveiligingsproblemen, maar het is vragen om problemen voor Google en de Android-fabrikanten. Het is wachten tot een beveiligingslek een keer massaal misbruikt wordt en het imago van Android een flinke deuk oploopt. Google zou er goed aan doen om het updateproces van Android te verbeteren.

Google en Microsoft maken sinds enige tijd regelmatig publiekelijk ruzie over beveiligingsupdates, nadat Google besloot om twee dagen voor het beschikbaar komen van een patch een aantal Windows-lekken te publiceren. Het stelde dat Microsoft 90 dagen de tijd had gehad en ze niet langer gingen wachten. Microsoft was hier nogal boos over omdat de patch al onderweg was. Microsoft heeft van de week dan ook kritiek geuit op het updatebeleid van Google rond Android en heeft duidelijk gemaakt dat Windows 10 voor smartphones wel snel zal worden geüpdatet.