3min

Tags in dit artikel

, ,

Introductie

Toegegeven: OnePlus is er als nieuw bedrijf extreem goed in geslaagd om een hype te creëren rondom een nieuw product. Ook op Techzine werd in de aanloop naar de lancering veelvuldig aandacht besteed aan de OnePlus One. Geen wonder ook, want de belofte was dat het een reuzendoder zou betreffen. Maar nu we de telefoon in handen hebben kunnen we daar zelf een oordeel over vellen.

De OnePlus One biedt op papier een geweldige prijs-kwaliteitverhouding. Je krijgt voor 269 euro de hardware die je in de gemiddelde high-end Android-smartphone mag verwachten. Dat het een extreem lastige klus is om de OnePlus One in handen te krijgen is daarom wellicht ook niet zo verwonderlijk. Je kan de telefoon alleen op uitnodiging via de website van het bedrijf kopen. Er is geen pijl op te trekken hoeveel exemplaren OnePlus op die manier weet te slijten, maar alles wat het bedrijf aanbiedt is ook direct weg. Aan het aantal klagende mensen op fora, Facebook en Twitter te merken is nog lang niet iedereen voorzien. Ook voor ons was het niet zo eenvoudig als we zouden willen om een testexemplaar te bemachtigen. Sterker nog: we moesten ‘m gewoon kopen of konden de pot op.


Hoe dan ook, we hebben de OnePlus One nu in handen en zodoende kan ik je uitleggen of deze telefoon al dan niet wat voor jou is. Aan de hardware zou het op voorhand toch echt niet moeten liggen. Je krijgt de beschikking over een Snapdragon 801-chipset van Qualcomm, 3GB werkgeheugen, een 5,5 inch scherm met een Full HD-resolutie en een 13 megapixel-camera. Bovendien draait de One niet op een gewone Android-versie, maar op CyanogenMod 11S. Deze software staat volgens OnePlus in vergelijking met de software van andere smartphonefabrikanten bekend om de uitgebreide instelmogelijkheden, verhoogde prestaties en een betere stabiliteit. Ook is het uiterlijk van CyanogenMod aan te passen.

Gezien de prijs is de OnePlus One een gigantische concurrent voor een breed scala aan smartphones. Qua prijs is de Google Nexus 5 de voornaamste concurrent. Die smartphone werd voorheen gezien als een puike combinatie van hardware voor een schappelijk prijsje. De kans lijkt reëel dat de OnePlus One korte metten maakt met die indruk, weliswaar is de Nexus 5 al sinds november 2013 op de markt.

Model Prijs (afgerond)
OnePlus One 270 euro
LG Google Nexus 5 (review) 345 euro
Huawei Ascend P7 (review) 350 euro
Samsung Galaxy Note 3 (review) 475 euro
Nokia Lumia 930 485 euro
Sony Xperia Z2 (review) 500 euro
Samsung Galaxy S5 (review) 535 euro
Apple iPhone 5S (review) 540 euro
LG G3 (review) 550 euro
HTC One (M8) (review) 555 euro

De OnePlus One is te verkrijgen in twee uitvoeringen, waarbij de kleur van de behuizing en de opslagruimte het verschil maken. Voor 269 euro krijg je een variant met 16GB aan interne opslagcapaciteit en een witte behuizing. Voor slechts drie tientjes meer heb je viermaal zoveel opslagruimte, ofwel 64GB. Deze variant is voorzien van een zwarte behuizing. De afwerking van de behuizing verschilt ook: de witte versie is glad, de zwarte versie heeft juist een ruwe afwerking.

Van het prijsverschil tussen de versies met 16- en 64GB zouden andere fabrikanten mijns inziens absoluut een voorbeeld mogen nemen. Aan de andere kant beschikt de OnePlus One dan weer niet over een microSD-poort.