6min

Slimme hulp in de huishouding, ook voor op kantoor

Voor deze review hebben we ons eens aan een uitstapje gewaagd. We kregen de DreameBot D10 Plus robotstofzuiger ter review aangeboden en waren behoorlijk geïntrigeerd door het feit dat er LiDAR op zit. Dat kennen we uit andere markten, maar we hebben nog nooit van dichtbij gezien hoe dit functioneert op een robotstofzuiger van zo’n 400 euro. Het is niet nieuw voor dit soort producten, maar voor ons dus wel. Vandaar dat we er toch graag eens iets beter naar wilden kijken. 

DreameBot D10 Plus

De DreameBot D10 Plus van Dreame (een merk van Xiaomi) is best een compleet apparaat. Het is niet alleen een robotstofzuiger, maar ook een dweil. Daarnaast wordt hij geleverd met een afzuigstation. Deze leegt de stofzuiger na een taak in de ingebouwde stofzuigerzak. Deze extra functionaliteit maakt de D10 Plus wel meteen erg groot. Dat kan voor veel thuisomgevingen een probleem zijn. Het grote plastic apparaat valt namelijk wel erg op. Discreet onder een bank plaatsen is er niet bij. In kantooromgevingen maakt het waarschijnlijk een stuk minder uit.

In gebruik nemen

Het is niet lastig om de DreameBot D10 Plus in gebruik te nemen. Je hoeft weinig in elkaar te zetten en eigenlijk alleen een borstel erop te zetten en wat plakstrips te verwijderen. Daarna laad je het apparaat voor het eerste gebruik volledig op. De accu is behoorlijk groot (5200 mAh), dus dat kan afhankelijk van hoe vol de accu bij aflevering is eventjes duren. 

De DreameBot D10 Plus maakt verbinding met een wifinetwerk via de app die je kunt downloaden in de Play Store en de App Store. Je kunt hierbij kiezen voor de Xiaomi smarthome-app of de app van Dreame zelf. Het is helaas noodzakelijk om een account aan te maken. Zonder account kun je dit apparaat niet gebruiken. Dat is op zich jammer. Aan de andere kant zorgt dit er ook voor dat je eenvoudig van buiten je netwerk naar de voortgang van de schoonmaaktaken kunt kijken. Dat is lastiger als je alleen lokaal toegang hebt. Tot slot is het ook nog goed om op te merken dat er integraties zijn met Alexa en Google Home. Je kunt het apparaat dus ook met je stem bedienen.

Het koppelen met een wifinetwerk verliep bij ons niet vlekkeloos. We moesten de app een paar keer door de procedure heen laten gaan voordat het apparaat ook daadwerkelijk verbinding maakte. de DreameBot D10 Plus is overigens wel heel duidelijk in wat het doet en wanneer iets gelukt is of niet. Het geeft deze feedback in een luide en duidelijke stem. Dat is altijd prettig. Je hoeft niet naar lichtjes te turen en hopen dat die op een bepaalde manier gaan knipperen of juist niet.

LiDAR, geen camera

Het interessantste onderdeel van de DreameBot D10 Plus is wat ons betreft dat het LiDAR (Light Detection And Ranging) in combinatie met SLAM (Simultaneous Location And Mapping)-algoritmes gebruikt om de omgeving in kaart te brengen. Bovenop zit een soort koepel waarin een LiDAR-sensor continu ronddraait en zo de omgeving in beeld brengt. De DreameBot D10 Plus doet dit in onze ervaring behoorlijk snel. Een ruimte van zo’n 50 vierkante meter is in een paar minuten in kaart gebracht. Deze kaart is ook behoorlijk accuraat. 

Obstakels brengt de robotstofzuiger vrij accuraat in beeld. Dat moet ook wel, want een camera zit er niet op. Aan de ene kant is dat prettig, want dan kunnen eventuele hackers niet meekijken in de ruimte waar het apparaat actief is, Dit klinkt wellicht is vergezocht, maar is wel degelijk een dreiging. Aan de andere kant betekent dit ook dat je er heel goed voor moet zorgen dat er geen kleinere objecten op de grond liggen. Die ziet hij namelijk niet. Op ons kantoor moesten vooral rondslingerende kabels het ontgelden. Die probeert de DreameBot D10 Plus namelijk zeer enthousiast op te zuigen. Zo enthousiast zelfs, dat delen van de kabel gestript worden.

Met uitzondering van rondslingerende kleine objecten is de mapping van de DreameBot D10 Plus echter uitstekend. Hij rijdt na het mappen vrijwel nergens meer tegenaan. Als hij dat wel doet, heeft hij ook een meeverende bumper voorop. Hij rijdt sowieso nooit hard ergens tegenaan. Interessant is verder nog dat hij uit zichzelf kamers herkent. Je kunt dus vanaf een enkel basisstation meerdere kamers bedienen (op dezelfde verdieping). Soms gaat hij op dit punt de mist in. Dan besluit hij plotseling dat de open keuken die aan de kamer vastzit een nieuwe ruimte is. Gelukkig kun je in de app kamers samenvoegen, dus dat is verder niet heel storend.

Besluit je na enige tijd om het basisstation, waar de stofzuiger na het voltooien van een taak uit zichzelf terug naartoe rijdt, te verplaatsen, dan hoef je ook niets bijzonders te doen. Hij past zich binnen enkele minuten aan aan de nieuwe situatie en weet dan weer precies waar het basisstation staat. 

DreameBot D10 Plus in gebruik

We zijn geen experts op het gebied van robotstofzuigers, dus kunnen niet eenvoudig aangeven hoe de DreameBot D10 Plus het in de praktijk doet. Wat we wel kunnen aangeven, is of we vinden dat de vloer schoon genoeg is of niet. In de regel is dat zeker het geval. Wel willen we hierbij opmerken dat de stofzuiger dan in de hoogste stand moet staan qua zuigkracht. De twee lagere standen volstaan niet, vinden we. Nadeel is wel dat de hoogste zuigkracht meer vergt van de accu. Die is echter zo groot dat het bij onze tests niets uitmaakte. 

De ingebouwde dweilfunctie hebben we een enkele keer gebruikt. Die voegt niet zoveel toe, is onze mening. Dat kun je zien als een nat doekje over de vloer halen. Veel meer is het niet. Van echt dweilen is geen sprake. 

Wij hebben de DreameBot D10 Plus gebruikt in combinatie met de Dreame-app. Die vinden we net iets fraaier en prettiger in gebruik dan de Xiaomi-app. Je kunt hiermee eenvoudig zaken zoals schema’s instellen, maar ook de zuigkracht aanpassen en instellen hoe vaak het basisstation de stofzuiger moet legen. Dat hoeft dus niet na iedere taak. Dit legen duurt overigens niet lang. We hebben het niet getimed, maar veel meer dan een seconde of vijf duurt dit niet. 

Standaard heeft Dreame trouwens de niet-storen-functie ingesteld. Dit houdt in dat hij op bepaalde tijden (’s nachts bijvoorbeeld) niet leegt. Op zich handig, maar de melding wanneer dat het geval is, roept vooral vragen op. Die is niet zo duidelijk, want die gebruikt een onduidelijke afkorting hiervoor. Ook staat daar niet dat je dit ook uit kunt schakelen. Daarvoor moet je een paar niveaus diep in de app. 

Conclusie

Al met al levert de DreameBot D10 Plus dus een schone vloer op, als je de juiste instellingen gebruikt. Wel is het ronddraaiende borsteltje soms juist een reden dat het niet helemaal schoon wordt. Vooral objecten die kunnen rollen kan het als het ware wegrollen, waarna de stofzuiger erlangs rijdt. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Daarnaast mag de detectie van object dat niet opgezogen moet worden, bijvoorbeeld de kabel waar we het hierboven over hadden, wel wat beter. Het duurt heel lang voordat het apparaat in de gaten heeft dat er iets niet in de haak is en dus een melding stuurt dat hij is vastgelopen. Dat kan tot redelijk wat schade leiden. Daar mag in een volgende generatie van dit apparaat wel wat meer aandacht aan besteed worden. 

Verder waren we behoorlijk onder de indruk van de prestaties van de ingebouwde LiDAR van de DreameBot D10 Plus. Het is interessant om te zien dat deze technologie inmiddels ook te vinden is op apparaten die niet extreem duur zijn. De ontwikkelingen op dat gebied gaan dus gestaag door. Dat is indirect ook goed nieuws vanuit andere segmenten waarin dit wordt toegepast, zoals zelfrijdende auto’s. 

Lees ook: HP SitePrint kan bouwprojecten veel efficiënter maken