2min

Tags in dit artikel

, ,

Introductie

Na een periode van wachten is het dan eindelijk zover; Apple heeft een grotere iPad op de markt gezet. Dit resulteert erin dat het Amerikaanse bedrijf de tabletreeks nu in drie schermformaten aanbiedt: de iPad mini met 7,9 inch, de iPad (Air) met 9,7 inch en de iPad Pro met 12,9 inch.

De naam zegt het eigenlijk al: met de iPad Pro richt Apple zich op de zakelijke gebruiker, het grote scherm nodigt bijvoorbeeld uit om twee vensters naast elkaar te plaatsen. Derde partijen maakten al lange tijd toetsenborden die via Bluetooth aangesloten kunnen worden, Apple heeft nu ook zelf voor het eerst zo’n accessoire ontwikkeld. Een andere primeur is de Apple Pencil, een pen waarmee volgens Apple een wereld van creatieve mogelijkheden wordt geopend. Zowel het Smart Keyboard als de Apple Pencil zijn optioneel, je moet er dus voor bijbetalen.

De iPad Pro draait net als alle andere iPads op het mobiele besturingssysteem iOS. Wellicht waren er nog mensen die hadden gehoopt op een aangepaste versie van Mac OS X, maar Apple blijft erbij dat dit besturingssysteem echt bedoeld is voor computers, terwijl de iPad Pro zo niet gezien zou moeten worden. Dit is wellicht ook de reden dat Apple geen mogelijkheid biedt om een muis als invoerapparaat aan te sluiten.


Apple biedt de iPad Pro in verscheidene uitvoeringen aan. De goedkoopste uitvoering is voorzien van 32GB aan opslagruimte, maar er is ook een 128GB-versie. Wil je overal internet op je iPad, dan is er van de 128GB-versie ook een 4G-variant te verkrijgen. Alle configuraties zijn in de kleuren goud, spacegrijs en zilver te koop.

Het zal geen verrassing zijn dat de iPad Pro de duurste Apple-tablet tot op heden is geworden. Het model met 32GB heeft een adviesprijs van 919 euro gekregen, terwijl voor 128GB maar liefst 1099 euro mag worden neergeteld. Wil je er dan ook nog de 4G-ondersteuning bij, dan smijt je 1249 euro over de toonbank. De prijzen zijn wat mij betreft ongeveer wat je kon verwachten bij Apple, wat niet wil zeggen dat ik niet had gehoopt dat ze lager zouden zijn.

Het Apple Smart Keyboard is vooralsnog niet beschikbaar in ons land. Apple stelt dat het toetsenbord nog moet worden aangepast voor onze taal, maar dat is grotendeels onzin. In Nederland gebruiken we namelijk het Amerikaanse toetsenbord met de toevoeging van het euro-tekentje. Het zorgt er wel voor dat we het toetsenbord niet mee kunnen nemen in onze review.