3min

De hype rond generatieve AI begint wat weg te zakken. Aan de basis van generatieve AI staan LLM’s, maar veel organisaties worstelen op dit moment hoe je deze modellen op een goede manier toepast binnen de organisatie. Dat blijkt nog een hele uitdaging, zeker als je het op een veilige en compliant manier wilt doen. Hoe weet je bijvoorbeeld dat je guardrails ook voldoen? Of heb je zekerheid dat je data binnen de landsgrenzen blijft en niet zomaar uitlekt? Dit en meer in deze aflevering van Techzine Talks!

Luister elke week door je te abonneren via: SpotifyApple Podcasts of andere dienst.

Steeds vaker worden LLM’s gekoppeld aan allerlei databronnen met bedrijfsdata. Die bedrijfsdata moet op een juiste manier worden toegepast binnen diverse AI scenario’s. Dat is een hele krachtige toepassing, maar valt of staat ook met de kwaliteit van data, maar ook of de data geschikt is voor het specifieke scenario. De data moeten dan ook goed gecureerd zijn: je kunt niet gewoon even een datalake koppelen. Ook moeten er guardrails worden toegepast die niet te omzeilen zijn.

Het succesvol toepassen van LLM’s valt of staat dus met een goed plan en scenario. Daarnaast moeten managers die zich door hypes laten sturen worden teruggefloten, want dit is geen technologie die even snel kan worden toegepast en uitgerold. Voor interne applicaties kan een organisatie wellicht wat meer risico nemen. Voor applicaties die direct door de klant gebruikt kunnen worden, zoals chatbots, moet men zeer goed data cureren. De data moet echt beperkt zijn en hier moet een goede strategie en compliance-policy aan hangen met de juiste guardrails. Ook moet de data passen binnen de gewenste scenario’s. Het beste advies is op dit moment om vooral te focussen op interne applicaties en nog heel voorzichtig te zijn met externe applicaties. Dit en meer in deze aflevering van Techzine Talks.

Eerdere afleveringen van Techzine Talks:

Techzine Talks seizoen 4

Inmiddels is het alweer het vierde seizoen van Techzine Talks! Coen en Sander maken sinds medio 2021 de enterprise IT podcast van Nederland en België. De afgelopen twee jaar verscheen er elke week een nieuwe aflevering van Techzine Talks. In 2024 gaan we hiermee door en informeren we luisteraars over de laatste IT-ontwikkelingen, de belangrijkste informatie rondom techevents maar duiden we ook nieuwe IT-trends. Je kan elke week een nieuwe podcast verwachten, het doel is elke maandagmiddag rond de lunch, soms iets later. Met feestdagen soms een dagje later.

Steun ons!

We hopen uiteraard dat je ons als luisteraar steunt! Dat doe je door je te abonneren, afleveringen te delen en ons te beoordelen via Apple iTunes of Spotify. Vijf sterren ontvangen we graag! Ook staan we open voor feedback en je mag ons altijd ideeën sturen voor onderwerpen.

Meedoen?

Ben je een expert in een bepaald IT-vakgebied en wil je graag je kennis delen met onze luisteraars? Of heeft je organisatie de nieuwste en meest innovatieve IT-oplossing in huis? Neem contact op, dan bespreken wat de mogelijkheden zijn. De belangrijkste eis daarbij is dat het informatief moet zijn voor onze luisteraars.