7min

Ons computergebruik is de afgelopen jaren fors veranderd, veel van onze pc-activiteiten zijn verplaatst naar mobiele apparaten en dan voornamelijk de smartphone. De mobiele internetverbinding is daarbij enorm belangrijk geworden en met de introductie van 4G is de snelheid fors omhoog gegaan. We waren benieuwd wat we de komende jaren kunnen verwachten en brachten een bezoekje aan Huawei. Zij toonde ons dat de focus ligt op 4.5G, 5G en de Internet of Things.

Huawei Enterprise introductie

Eerst even een korte introductie, want veel mensen kennen Huawei niet zo goed of kennen het bedrijf inmiddels als die Chinese smartphonefabrikant. Het bedrijf bestaat echter al sinds 1987 maar houdt zich voornamelijk bezig met de ontwikkeling van netwerkapparatuur voor vaste netwerken (xDSL en glas) en mobiele netwerken (UMTS en LTE voor telecomproviders). Daar komt het grootste deel van de omzet van het bedrijf vandaan.

In Nederland zijn zowel KPN als T-Mobile klant bij Huawei en de afgelopen twee jaar heeft Huawei het complete T-Mobile-netwerk vervangen. T-Mobile Nederland beschikt nu over een splinternieuw netwerk waarbij softwarematige de beschikbare frequenties kunnen worden verdeeld, hierover later meer.

Toekomst

Met de introductie van de 4G-netwerken (LTE) is onze internetsnelheid flink omhoog gegaan, onze smartphones werken ineens een stuk sneller en prettiger. Veel mensen zullen ook gemerkt hebben dat ze hun databundel hebben moeten uitbreiden want hun verbruik is ook toegenomen. De komende jaren zal dat verbruik nog verder gaan toenemen en zal ook de vraag naar meer snelheid stijgen.

Inmiddels worden alle Nederlandse 4G-netwerken al uitgebreid naar 4G+, dit is een marketingterm net zoals 4G dat is, eigenlijk wordt LTE nu uitgebreid naar LTE Advanced. Kort samengevat betekent dit dat de snelheid verder wordt opgevoerd, de eerste versie van 4G had een theoretische maximale snelheid van 100 Mbit/s. Al snel werd dit verbeterd naar 150 Mbit/s en met de overstap naar LTE Advanced (4G+) wordt dit maar liefst 452 Mbit/s.

We spreken over theoretische snelheid omdat de praktijk uit wijst dat de snelheid altijd lager ligt door allerlei factoren. Sommige providers hebben niet voldoende frequentieruimte en kunnen daardoor theoretisch niet hoger komen dan 300 of 350 Mbit/s. In de praktijk heb je vervolgens nog te maken met stoorzenders, gebouwen, drukte op masten en netwerken, waardoor de snelheid omlaag gaat. Wel is het zo dat hoe hoger de theoretische snelheid, hoe hoger ook de snelheid in de praktijk zal zijn.

Huawei rolt later dit jaar 4.5G uit

Huawei gaat later dit jaar 4.5G beschikbaar maken, officieel heet dit LTE Advanced Pro. Hiermee gaat de theoretische snelheid van de mobiele netwerken opnieuw omhoog, tot maximaal 1 Gbit/s. Volgens de nieuwe standaard kan met 4.5G niet alleen gebruik worden gemaakt van de mobiele frequenties, maar ook van de 5 GHz-band waarop de WiFi-netwerken actief zijn. Sommige providers willen hier gebruik van gaan maken om de snelheid verder te verhogen. Verder kan een mobiel apparaat met 4.5G straks verbonden zijn met meerdere small-cells (smal cell dual-connectivity), waardoor een hogere snelheid kan worden gehaald.

In de praktijk komt het erop neer dat een mobiel apparaat, bijvoorbeeld een smartphone, verbinding houdt met een grote centrale mast van de telecomprovider die ook de locatie van de gebruiker bijhoudt en zodra dit apparaat vraagt om meer data te gebruiken wordt er verbinding gelegd met één of meerdere small cells die dichter in de buurt van het toestel liggen, deze leveren uiteindelijk het grootste deel van de data die nodig is.

Door gebruik te maken van meerdere kleinere small cells krijgen telecomproviders ook de mogelijkheid om de latency te verlagen. Dat is de totale tijd die nodig is om data te versturen en af te leveren, hierdoor wordt het mogelijk voor telecomproviders om diensten aan te bieden aan bedrijven met toepassingen die low latency vereisen. Denk bijvoorbeeld aan zelfrijdende voertuigen of andere Internet-of-Things toepassingen.

Binnen 4.5G is het al mogelijk voor telecomproviders om een klein stukje frequentieruimte van 200 Khz te reserveren voor een Internet of Things-netwerk. Hiermee kunnen de providers in hun eigen gelicenseerde spectrum een Internet-of-Things netwerk opzetten dat vooral gericht is op apparaten verbinden met het internet. Dit netwerk zal niet heel snel zijn maar wel voldoende mogelijkheden bieden aan sensoren om te kleine hoeveelheden data door te geven aan een cloudomgeving. Daarnaast is het voordeel van het netwerk dat apparaten met een zeer laag energieverbruik kunnen communiceren en dit zorgt ervoor dat de batterij zo’n 10 jaar mee kan gaan. De technologie achter deze ontwikkeling heet Narrow Band Internet of Things (NB-IoT) en zal waarschijnlijk in juni 2016 worden gestandardiseerd en aan het einde van 2016 beschikbaar komen voor commerciële mobiele netwerken.

Het mooie aan 4.5G is ook dat veel telecomproviders hun netwerken niet hardwarematig hoeven aan te passen voor 4.5G. Ze kunnen dit in de meeste gevallen gewoon uitrollen met een firmware-update en een nieuwe configuratie. Om even terug te komen op T-Mobile Nederland, dat netwerk is net door Huawei compleet vernieuwd en zij kunnen softwarematig hun frequenties verdelen over 2G, 3G en 4G. Dat betekent dat T-Mobile met een enkele software-aanpassing straks 4.5G kan uitrollen. Hoewel T-Mobile gaat over het beschikbaar maken van 4.5G gaat Huawei er vanuit dat T-Mobile Nederland dit snel zal oppakken als het beschikbaar komt.

5G volgt pas over enkele jaren

Huawei heeft nog geen exacte datum wanneer 5G beschikbaar komt, maar dat heeft niemand. Hiervoor moet eerst de definitieve standaard worden vastgesteld. Wel heeft Huawei hele duidelijke ambities rond 5G. Zo waren we bij Nokia geweest op het Mobile World Congress en die spraken bij 5G over snelheden van 20 Gbit/s, bij Huawei wordt gesproken over snelheden van 40 Gbit/s. Daarmee is al direct een groot verschil te zien. Huawei heeft op dit moment in China al testopstellingen voor 5G waarmee met dit soort snelheden wordt getest.

In 2020 gaan de mobiele netwerken dus mogelijk van een theoretische snelheid van 1 Gbit/s naar 40 Gbit/s. Daarmee worden de mogelijkheden van mobiele apparaten ook een stuk groter. Het wordt daarmee mogelijk om bijvoorbeeld streamingvideo te kijken in een 8K-resolutie of wat te denken van een streaming 360 graden video of virtual reality.

Plannen voor 5G zijn er al voldoende; zo willen de Russen in 2018 tijdens het WK een werkend 5G-pilotnetwerk hebben maar ook de Zuid-Koreanen die in hetzelfde jaar de Olympische Spelen organiseren. Welke bedrijven deze netwerken gaan aanleggen zal afhankelijk zijn van wat ze te bieden hebben. Huawei is in elk geval in de race.

Met de introductie van 5G zullen mobiele netwerken zoveel capaciteit hebben dat ze afgestemd kunnen worden op de omgeving. Rond een stadion heb je bijvoorbeeld te maken met hele grote aantallen verbindingen die sporadisch data verbruiken, terwijl je in andere gebieden juist een grote behoefte hebt aan low latency of verbindingen met veel data-overdracht. 5G-netwerken kunnen veel flexibeler worden afgestemd op de behoeftes per locatie. Bij 5G zal dit in veel gevallen gaan gebeuren door een combinatie van grote centrale masten in combinatie met een heleboel small cells.

Internet of Things

Internet of Things moet de komende jaren gigantisch gaan worden, elk elektronisch apparaat wordt op een of andere manier verbonden met het internet. In sommige gevallen gaat het slechts om sensoren die sporadisch vebrinding maken en in andere gevallen op apparaten die regelmatig kort communiceren. Je kan in huis bijvoorbeeld al denken aan je koelkast, lampen, oven, sloten en je thermostaat en op straat aan verlichting, stoplichten en vuilnisbakken.

Alles krijgt een verbinding en dat biedt mogelijkheden, zo kan een kruispunt of meerdere kruispunten achter elkaar met stoplichten beter worden afgesteld als deze hun data in de cloud kunnen opslaan. Op die manier kan de verkeersstroming worden geanalyseerd en automatisch worden verbeterd. Ook kan straatverlichting worden gedimd als er geen activiteit is op straat terwijl deze harder gaat branden als er wel activiteit is.

Huawei gaat telecomproviders de mogelijkheid bieden om Internet of Things-netwerken op te zetten en deze kunnen afhankelijk van de behoefte nog worden uitgebreid. De inzet van Huawei houdt echter niet op bij het leveren van de netwerken, Huawei wil op alle vlakken betrokken zijn bij de Internet of Things.

HiSilicon is een dochterbedrijf van Huawei dat chips produceert voor onder andere de netwerkapparatuur en smartphones van Huawei, maar dit bedrijf gaat ook de NB-IoT-chips produceren om apparaten te verbinden met het internet. Aan hardware heb je niet voldoende en daarom heeft Huawei zijn eigen Internet of Things-besturingssysteem in ontwikkeling.

Huawei kan straks alles leveren wat nodig is voor de Internet of Things. Het netwerk, de chips en de software die nodig is om Internet of Things mogelijk te maken. Huawei zet echt zo breed mogelijk in op de Internet of Things.

De vraag is natuurlijk of al deze onderdelen ook succesvol gaan worden, heel veel grote IT-bedrijven zetten in op de Internet of Things en komen met een eigen platform. Zo heeft Google natuurlijk Android en Nest in handen, Microsoft heeft een speciale Internet of Things-versie van Windows 10, en Samsung gaat inzetten op Tizen en zo komen er nog een tiental initiatieven. Uiteindelijk blijven er straks een handje vol over die echt breed toegepast gaan worden.

Huawei geeft echter aan dat als de markt vraagt om ondersteuning van andere chips of voor andere software dat het daar gewoon aan zal voldoen. Het zal niet vast blijven houden aan de eigen chips of software als de markt dat niet wil. Huawei wil zoveel mogelijk proberen en realiseert zich dat er dan ook wat dingen kunnen floppen, het maken van een besturingssysteem voor de Internet of Things is daar een goed voorbeeld van. Op netwerkgebied verwacht Huawei gewoon succesvol te blijven en de chips kunnen altijd worden toegepast in Huawei’s eigen producten.

Een ding is duidelijk in de toekomst gaan we nog genoeg horen van Huawei.