De voordelen van de hybrid cloud: zijn ze de toegenomen complexiteit wel waard?

Abonneer je gratis op Techzine!

Er zijn ontzettend veel verschillende manieren waarop de cloud ingezet kan worden. Soms is de beste cloudomgeving er één waar de kwaliteiten van verschillende cloudtypen worden gecombineerd: de hybrid cloud. Hoewel de voordelen van de hybrid cloud onmiskenbaar zijn, komt er ook flink wat extra complexiteit bij kijken. Dit leidt bij veel bedrijven tot de vraag of de toegenomen complexiteit van de hybrid cloud de voordelen wel waard is. Wat zijn deze voordelen en hoe bepaal je of hybrid cloud computing de beste keuze voor jou is?

Voordelen van de hybrid cloud

De hybrid cloud levert het beste van zowel public als private clouds. Dit door beide clouds te integreren in een platform dat de optimalisatie van applicaties mogelijk maakt door de infrastructuur aan te passen naar wat de applicatie écht nodig heeft, in plaats van andersom. In de hybrid cloud wordt de infrastructuur op zo’n manier ingericht dat de public cloud, de private cloud én single-tenant dedicated servers kunnen samenwerken in welke combinatie dan ook. Dit levert bedrijven verschillende voordelen op, namelijk:

Flexibiliteit en fit-for-purpose

De goede samenwerking van meerdere omgevingen brengt de voordelen van de verschillende clouds samen; dat maakt het inzetten van de hybrid cloud een enorm aantrekkelijke strategie. Als bedrijf heb je door middel van de hybrid strategie de vrijheid om te kiezen welke combinatie van cloud-oplossingen het beste past bij jouw type organisatie. Hiermee kun je als bedrijf verschillende taken en workloads plaatsen in het type cloud dat hiervoor het meest geschikt is.

Veiligheid

Bovendien is de hybrid cloud ook een hele veilige vorm van cloud computing. De veiligheid kan verder worden vergroot door gevoelige klantgegevens op te slaan op de single-tenant dedicated server, terwijl je de front-end applicaties in de public cloud gewoon kunt blijven gebruiken.

Schaalbaarheid

Ieder bedrijf kan beamen dat het inschatten van de hoeveelheid resources een moeilijke opgave is. Dankzij een hybrid cloud oplossing hebben organisaties de mogelijkheid om te kiezen voor de ‘pay-as-you-go’ optie. Hiermee kan een bedrijf bepalen waar en wanneer schaalbaarheid nodig is. Dit is ideaal voor zwaar en onvoorspelbaar verkeer waarin de hybrid cloud zelf ook piekmomenten kan automatiseren. Op deze manier kunnen IT-kosten worden verlaagd en beter worden omgegaan met cloud-ruimte.

Toegenomen complexiteit

IT-managers denken bij de hybrid cloud vaak aan een extra zorg en toegenomen complexiteit; het aantal opties neemt toe en daarmee ook het aantal beslissingen dat hierover genomen moet worden. Dit wekt vragen op over bijvoorbeeld welke applicaties het meest zinvol zijn en het beste werken op welk type platform. Niet iedere IT-manager heeft hier een antwoord op. Om de toegenomen complexiteit het hoofd te bieden en te kunnen genieten van de voordelen van de hybrid cloud kun je een externe partij inschakelen. Rackspace ondersteunt en begeleidt bedrijven in hun overstap naar de hybrid cloud. Immers, de hybrid cloud kan enorm waardevol zijn en biedt oneindig veel mogelijkheden voor bedrijven om hun performance te verbeteren, veiligheid te vergroten en schaalbaarheid te optimaliseren.

Kortom, als het inzetten van de hybrid cloud geschikt is voor jouw organisatie, is het de bijkomende complexiteit waard. Maar let wel, het is van essentieel belang dat je dit op de juiste manier doet. Bij twijfel kun je hulp inschakelen van een partij als Rackspace. Wil je meer weten over jouw opties met de hybrid cloud? Kijk dan eens op onze website.

Dit is een ingezonden bijdrage van Bert Stam, Sales Director Northern Europe bij Rackspace. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.