3min

Tags in dit artikel

, , ,

De pandemie heeft de overstap naar de cloud voor veel organisaties versneld. Door bedrijfsapplicaties en workloads los te koppelen van on-premise hardware en over te stappen op Infrastructure-as-a-Service (IaaS) oplossingen zoals Microsoft Azure, kunnen bedrijven beter gebruik maken van resources, eenvoudiger op- of afschalen en ontstaat er ruimte om te groeien. Grotere ondernemingen lopen al een tijd voorop met de overstap naar de cloud, maar ook kleine en middelgrote bedrijven (mkb) laten nu hun oog vallen op Amazon Web Services (AWS) en Azure.

Tijdens de eerste maanden van de pandemie stelde mkb-bedrijven veel grote infrastructuurprojecten tijdelijk uit. De implementatie van werken op afstand had namelijk prioriteit. Anderhalf jaar later neemt de vraag naar cloudmigratie-ondersteuning bij het mkb snel toe. Kleinere bedrijven die de overstap maken profiteren namelijk grotendeels van dezelfde voordelen als grotere ondernemingen: geen eenmalige investeringen meer voor hardware, beheersbare kosten, meer doen met minder middelen en de flexibiliteit om op of af te schalen naar behoefte. Daarnaast kan een migratie naar de cloud, mits correct uitgevoerd, ook het beveiligingsniveau van een organisatie verbeteren. Zowel cloudproviders als externe leveranciers hebben geavanceerde beveiligingsoplossingen ontwikkeld en verbeteren deze voortdurend om de nieuwste bedreigingen tegen te gaan. De volgende vijf adviezen helpen mkb-bedrijven die een cloudmigratie overwegen. 

Roep de hulp in van een expert

Het verschuiven van de infrastructuur is een complexe taak. Ga deze overgang daarom niet alleen in, maar schakel de hulp in van een ervaren managed service provider (MSP). Door hun ervaring met eerdere (succesvolle) cloudprojecten zijn zij expert op dit gebied en kunnen ze kleinere bedrijven goed adviseren over deze implementatie. Hierbij kan gedacht worden aan wanneer de migratie moet plaatsvinden, welke delen van de infrastructuur naar de cloud worden verplaatst en hoe dit soepel kan verlopen.

Plan vooruit

Als een organisatie eenmaal een MSP heeft gevonden om mee samen te werken is het verstandig om een strategisch IT-plan voor de komende jaren op te stellen. Dit plan wordt gebaseerd op de huidige en verwachte IT-behoeften van de organisatie, uiteraard in lijn met de uitbreidingsplannen van het bedrijf en een algemeen tijdschema voor strategie en investeringen.

Probeer niet alles in één keer te veranderen

De migratie hoeft niet in één keer te gebeuren maar kan stap voor stap worden uitgevoerd. De cloud kan namelijk in de loop van de tijd worden geoptimaliseerd en aangepast. Bedrijven moeten van deze flexibiliteit profiteren, om hun migratie eenvoudig te houden. Verplaats bijvoorbeeld eerst de servers naar de cloud en als het resultaat voldoet aan de verwachtingen kunnen er meer toepassingen worden toegevoegd.

Manage verwachtingen

Door de infrastructuur naar de cloud te verplaatsen, verandert de manier waarop eindgebruikers toegang krijgen tot applicaties en hoe ze deze gebruiken. Vanaf het begin van het migratieproject is het van belang dat het personeel goed geïnformeerd is en dat hun verwachtingen gemanaged worden.

Denk aan aanvullende maatregelen voor gegevensbescherming

Werk samen met de MSP aan de implementatie van een sterke beveiligingsstrategie. Gegevensbescherming en -herstel moeten zorgvuldig worden overwogen. Hoewel Azure een ingebouwd back-upcomponent biedt, voldoet dit mogelijk niet aan de doelstellingen van het bedrijf op het gebied van datahersteltijden en herstelpunten. Het is daarom belangrijk om te bekijken welke aanvullende maatregelen nodig zijn.

Zodra de migratie naar de cloud is gelukt zal de infrastructuur worden geoptimaliseerd en ontstaan er nieuwe mogelijkheden waar het bedrijf de vruchten van kan plukken.

Dit is een ingezonden bijdrage van Hans ten Hove, Director Northern Europe bij Datto. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.