4min

De manier waarop we werken verandert en daarmee ook onze werkplek. Liever dan uren kwijt te zijn aan woon-werkverkeer, spenderen we onze tijd efficiënt door te werken op afstand. Met de groeiende populariteit van flexibel werken, groeit echter de noodzaak voor bedrijven om te zorgen dat alle werknemers optimaal met elkaar zijn verbonden.

Terwijl bedrijven hun best doen om de veranderingen te begrijpen die zich aan het voltrekken zijn, wordt duidelijker dat de werkplek van morgen wordt vormgegeven door drie fundamentele krachten. In de eerste plaats is dit de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) en andere cognitieve technologieën. Kunstmatige intelligentie is niet iets van de toekomst. Het heeft nu al invloed op ons werk en privé-leven. Bedrijven moeten AI niet zien als een manier om menselijke intelligentie te vervangen, maar als een kans om innovatieve manieren te vinden om menselijke prestaties te verbeteren door het toevoegen van machine-intelligentie.

Opkomst projectteams

De tweede kracht die vormgeeft aan de werkplek van morgen, is het veranderende werknemersbestand van bedrijven. Binnen multinationals is het gebruikelijk dat werknemers met verschillende culturele achtergrond op digitale wijze samenwerken terwijl ze geografisch zijn verspreid. Maar de echte impact op de organisatievorm van bedrijven, zal komen van de toenemende invloed van dynamische teams – fulltime en parttime werknemers, externe werknemers en freelancers vormen coalities van professionals en teams, waarmee ondernemers en projectmanagers snel op nieuwe uitdagingen kunnen inspelen. Organisaties worden, nadat het project is afgerond, net zo vlug weer ontmanteld als ze waren opgebouwd.

Nauw hiermee verbonden is de opkomst van agile werkstijlen. Ooit begonnen als een nieuwe werkwijze voor IT-afdelingen, wordt agile inmiddels ook door HR-afdelingen, businessteams en marketingafdelingen als kansrijk beschouwd. We mogen ervan uitgaan dat statische werkschema’s binnenkort ook tot het verleden behoren voor front-line medewerkers en andere functies. Een gevolg zal zijn dat de afbakening van werk en privéleven zal vervagen.

Tekort aan kantoorruimte

Onder invloed van deze krachten zijn opvattingen over het werken aan het veranderen. Thuiswerken is tegenwoordig een faciliteit die beschikbaar is voor het merendeel van de kantoorwerkers – uiteraard binnen de grenzen die de werkgever stelt. Inmiddels bereiken we de volgende fase. In die fase gaat werken op afstand verder dan de optie van thuiswerken; de werker wil de keuze hebben om te werken vanaf iedere locatie. Volgens onderzoek van Poly is 98 procent van de werkers van mening dat ‘overal kunnen werken’ een positieve invloed heeft op hun productiviteit. Dit terwijl het voor 62 procent van de werkers een eis is dat ze overal kunnen werken.

Niet alleen voor kantoorwerkers is flexibel werken een interessante optie, ook voor bedrijven zijn er voordelen aan verbonden. Zij kunnen zo eenvoudiger talent aantrekken dat misschien niet dicht in de buurt van het bedrijf woont. Daarbij neemt de noodzaak af om te investeren in dure vierkante meters. Na jaren van leegstand dreigt in Rotterdam inmiddels een tekort aan kantoren en bedrijfsruimtes. De afgelopen tien jaar is het kantorenaanbod bijna gehalveerd door er woningen van te maken of het pand te slopen. In plaats van nieuwe kantoren bij te bouwen, kunnen werkgevers er ook voor kiezen om kantoorwerkers de ruimte te geven om thuis te werken.

Inrichting werkplek

Deze ontwikkelingen hebben vergaande impact op de werkplek van de kantoorwerker. De werkplek van de toekomst kan verschillende vormen hebben. Gemeenschappelijke, flexibele, collaboratieve werkruimten, zullen de norm worden. Maar ook buiten kantoor moeten werkers flexibel gebruik kunnen maken van faciliteiten, ongeacht of ze de laptop hebben opengeslagen in co-working ruimtes, de trein, koffiezaken of thuis. De sleutel tot succes ligt in alle gevallen in de beschikbaarheid van technologie om alle mensen efficiënt met elkaar te laten samenwerken.

Uiteraard is het belangrijk om aandacht te besteden aan connectiviteit, met betrouwbare en snelle verbindingen voor iedereen. Daarnaast moeten bedrijven echter ook aandacht besteden aan de inrichting van de werkplek. Hoewel het moeilijk kan zijn om externe werkplekken fysiek te optimaliseren, kunnen bedrijven de akoestiek voor inkomende telefoongesprekken in hun kantoren verbeteren. Vergaderruimten kunnen bijvoorbeeld worden voorzien van geluidsabsorberend en anti-echomateriaal, zodat telewerkers zich meer op hun gemak voelen en productiever worden in de ruimte en volledig kunnen bijdragen aan het werk dat er wordt gedaan.

Daarnaast zijn er voor elke omgeving speciale headphones met geluiddempende werking. Goede active noise cancelling headphones moeten qua demping als geluidsweergave uitstekend presteren. Een lastige opgave. Veel blinken enkel uit op een van beide vlakken. Poly heeft een assortiment headphones met technologie die voor iedere ruimte is geoptimaliseerd. Hiermee kan de productiviteit worden verbeterd en het stressniveau worden verlaagd.

Dit is een ingezonden van Andrew Hug, Vice President, Telepresence Business Development & Sales Consulting, EMEA bij Poly. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.