3min

Oracle noemde zijn jaarlijkse conferentie voorheen Oracle OpenWorld. Die naam dekte de lading kennelijk niet meer. Vanaf dit jaar gaat de conferentie door het leven als Oracle CloudWorld. Op zich logisch, gezien de focus van het bedrijf op hun cloudaanbod, zowel op het gebied van IaaS, PaaS en SaaS. Toch had OpenWorld juist nu ook behoorlijk goed geklonken. Waar Oracle vroeger een tamelijk gesloten karakter had, is dat de laatste jaren behoorlijk veranderd. De voornaamste boodschap van Oracle CloudWorld was dat de toekomstige cloudwereld er een is van openheid en interoperabiliteit. Of het nou gaat om de brede beschikbaarheid van OCI, het verbinden van de verschillende cloudomgevingen, het beschikbaar maken van patiëntendata, een eigen low-code platform om klanten zelf aan te sporen om het aanbod van Oracle verder uit te breiden, of het draaien van Oracle-services op AWS en Azure.

Luister elke week door je te abonneren via: SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts of een andere dienst.

Techzine was dit jaar aanwezig op Oracle CloudWorld. In het verleden had Oracle nog weleens de neiging om zichzelf te positioneren ten kosten van andere. Daar heeft het van geleerd, want dat doet het niet meer. Het kijkt nu meer naar wat andere spelers in de markt doen en probeert daar lessen uit te trekken. Larry Ellison, oprichter, CTO en nog altijd de voornaamste bepaler van de koers van Oracle, geeft in zijn keynote tijdens CloudWorld aan dat hij de strategie van Snowflake zeer geslaagd vindt. Snowflake kun je op zowel AWS, Azure als Google draaien. Een dergelijke brede toepassing van de technologie van Oracle ziet Ellison duidelijk ook wel zitten.

De overkoepelende strategie van Oracle is meer open dan ooit tevoren. De uitwerking moet in veel gevallen nog blijken, maar het verhaal dat Oracle vertelt is realistisch. Luister in deze aflevering van Techzine Talks wat de plannen van Oracle zijn, zowel op het gebied van infrastructuur als binnen het SaaS-portfolio (en het PaaS-aanbod). In alle geledingen zoekt het bedrijf naar meer integratie en een bredere adoptie.

Daarnaast is het Oracle ook heel duidelijk te doen om zich op te werpen als een thoughtleader op het gebied van technologie rondom de gezondheidszorg. De overname van Cerner gaf dit al duidelijk aan, maar Ellison wil op dit gebied echt een grote impact maken. Zo’n grote impact zelfs dat hij tijdens zijn keynote niet eens uitgebreid de tijd nam om te vertellen hoeveel beter de Oracle-cloud wel niet is dan die van AWS. De keynote ging vrijwel uitsluitend over de gezondheidszorg en wat Oracle daarin wil bereiken. Iedereen die in het verleden keynotes van hem heeft bijgewoond, weet dan genoeg: het is Ellison en Oracle menens.

Eerdere afleveringen Techzine Talks:

Meer afleveringen

Techzine Talks informatie

Na een succesvolle start in 2021 gaat Techzine Talks in 2022 door met een nieuw seizoen. Je kan elke week een nieuwe podcast van ons verwachten. Elke maandagmiddag een nieuwe aflevering. We hopen op jullie steun als luisteraar! Stuur onderwerpen in en deel de afleveringen die je boeiend vindt met je collega’s. Ook is feedback altijd welkom, we horen het graag!