1 min

Conclusie

Als we één conclusie moeten trekken uit ons gesprek met Bert Stam van Rackspace, dan is het wel dat het corporate datacenter meer dan ooit onder druk staat. De stormachtige opkomst van de verschillende public clouds is hier hoofdzakelijk verantwoordelijk voor. In het spoor van de public clouds zien we dan ook onherroepelijk de verschillende as-a-service-vormen meeliften, omdat er nu eenmaal een dienst verleend moet worden om bedrijven op een juiste manier te koppelen aan de verschillende clouds.

Dat laatste (het gebruik van verschillende clouds) zal volgens Rackspace de toekomst zijn, al was het maar omdat niet iedere workload optimaal draait in de cloud. Vandaar ook dat men zich sterk focust op de multi-cloud-strategie. Je kunt bij Rackspace terecht voor advies, migratie, monitoring en ongoing management op een wereldwijde schaal. Verder kun je Security-as-a-Service afnemen, waarbij Rackspace de beveiliging van de cloud-omgeving van bedrijven voor haar rekening neemt.

Multi-cloud en het managen van al die verschillende cloud-omgevingen, brengt naast mogelijkheden voor Rackspace ook de nodige uitdagingen met zich mee. De infrastructuur als geheel wordt steeds complexer en de verschillen tussen public clouds en private clouds (die ook onder de multi-cloud-strategie vallen) moeten hier ook nog eens in meegenomen worden.

Rackspace lijkt met multi-cloud een strategie te hebben gekozen met perspectief, ook al blijft er nog genoeg werk aan de winkel om het in goede banen te leiden. Wij blijven het in ieder geval met interesse volgen.