3min

Over twee dagen gaat Google I/O 2014 van start, dit is een beurs bedoeld voor ontwikkelaars. Tijdens Google I/O worden altijd meerdere nieuwe Google-producten gepresenteerd, of nieuwe versies van bestaande producten getoond. Aangezien Google steeds breder is geworden, is het moeilijk in te schatten waar het bedrijf precies mee zal komen. Als we alle geruchten mogen geloven, dan zal Android 5.0 zijn intrede doen. Verder is het vrij zeker dat er veel aandacht zal zijn voor Android Wear, het besturingssysteem voor wearables.

Er zijn echter ook nog een hoop twijfelgevallen. Vorig jaar duurde de complete keynote ongeveer 2,5 uur, dus de kans bestaat dat Google opnieuw ruim de tijd zal nemen om allerlei zaken te presenteren. Eigenlijk verwachten we vooral heel veel nieuws rondom Android. Zo rekenen we op een nieuwe versie voor smartphones en tablets, de presentatie van Android Wear voor wearables zoals horloges en brillen en mogelijk komt Google ook met een nieuwe versie van Google TV, wat ook op Android is gebaseerd.

Vooral voor Android worden veel innovaties verwacht, mogelijk in combinatie met een nieuwe Nexus-smartphone of -tablet. Ook zal Google naar verluidt een geavanceerd fitness- en gezondsheidsplatform gaan introduceren, dat volledig is geïntegreerd in de nieuwe versie van Android. Verder wachten we nog steeds op een herziening van Google’s beleid rond Android-updates, zodat dit nog sneller en efficiënter kan verlopen. Het mooiste zou het zijn als Android wordt losgekoppeld van de aanpassingen van de fabrikanten, zodat Google gewoon direct de Android-core kan updaten, maar mogelijk is dat een utopie.

Google heeft in het verleden ook grote diensten als Google+ en Google Wave aangekondigd. Google heeft met het eigen sociale netwerk (Google+) nog niet enorm veel succes behaald. Het netwerk is nu enkele jaren beschikbaar en Google heeft al meerdere grote updates doorgevoerd, ook is het sociale netwerk inmiddels door alle Google-diensten geweven, waaronder YouTube. Maar toch weet Google gebruikers nog niet te overtuigen om Facebook achter zich te laten en over te stappen. Mogelijk dat Google tijdens I/O opnieuw met een grote update voor Google+ komt.

Een ander producten waar Google mogelijk veel aandacht aan zal besteden is Chrome OS, het veilige en lichtgewicht besturingssysteem voor goedkope laptops. Daarmee maakt Google elk jaar opnieuw stappen voorwaarts. Ook heeft Google al enkele jaren het project met zelfrijdende auto’s, of Google zelf auto’s op de markt wil brengen of de techniek straks beschikbaar stelt aan bestaande automerken is nog onduidelijk, mogelijk gaat het bedrijf daar dieper op in.

YouTube is natuurlijk ook een van de grote Google-diensten en ook hier zijn updates voor op komst. YouTube zal binnenkort met een concurrent voor Spotify komen, waarbij gebruikers gratis muziek kunnen luisteren. Dat voltrekt zich waarschijnlijk met de tussenkomst van reclame, tegen betaling kan men onbeperkt muziek luisteren zonder advertenties. YouTube zou echter niet alleen bezig zijn met een muziekdienst, maar ook met een videodienst zoals Netflix, mogelijk presenteert Google dus ook een betaalde videodienst onder de vlag van YouTube.

Tot slot zijn er nog een hoop andere projecten die in een onderzoeksfase zitten, waar Google iets over zou kunnen melden, maar het ook nog even zo kan laten. Zo werkt Google aan Project Loon, een systeem waarmee via luchtballonnen internet naar afgelegen gebieden kan worden gebracht. Ook heeft Google een bedrijf overgenomen dat met drones op extreme hoogte kan vliegen, wat gecombineerd zal worden met Project Loon.

Dit jaar heeft Google ook de bedrijven Dropcam en Nest overgenomen. Die partijen richten zich beide op huisautomatisering en het lijkt erop dat dit een nieuw aandachtspunt voor Google is. Het is mogelijk dat de visie hiervoor wordt toegelicht tijdens de presentatie, maar Google kan de lippen ook nog op elkaar houden wat dat betreft.

Google heeft het in elk geval voor elkaar gekregen om alle aankondigingen en presentaties goed stil te houden. Het is vooralsnog gissen, maar over twee dagen gaan we zien wat Google voor ons in petto heeft voor de komende tijd. De openingskeynote vindt woensdagavond plaats en Techzine doet hier uiteraard verslag van.