Abonneer je gratis op Techzine!

Inleiding

Logitech: een andere kijk op randapparatuur

Logitech is al geruime tijd een bekende naam in de wereld van de randapparatuur voor computers. Het bedrijf is met haar muizen en toetsenborden populair onder gamers en met haar mobiele oplossingen een populaire fabrikant bij laptopgebruikers. Het bedrijf ziet zichzelf dan ook als de laatste schakel tussen de mens en de digitale wereld.

Die schakelfunctie wil het bedrijf in de toekomst ook blijven vervullen, dus we hoeven niet te verwachten dat Logitech binnenkort met een eigen laptop of computer komt. Maar omdat computers en laptops niet meer weg te denken zijn uit het dagelijks leven en de opmars van dergelijke apparaten nog steeds in volle gang is, is de markt voor randapparatuur ook druk bevolkt. Veel bedrijven proberen in die markt klanten te winnen door hun producten voor spotprijzen aan te bieden.

Logitech wil echter niet zondermeer meegaan in deze trend, want met een lage prijs moet er vrijwel altijd ingeleverd worden op andere gebieden, zoals bijvoorbeeld design, comfort en ergonomie. En dat zijn juist de gebieden die Logitech tot haar speerpunten rekent. De producten die het bedrijf de komende tijd op de markt gaat brengen zijn ontwikkeld rond drie trends die Logtech naar eigen zeggen de laatste tijd ziet.

Nieuwe soort consumentenelektronica

De nieuwe consumentenelektronica draait tegenwoordig om meer dan alleen hardware. De consument is nieuwsgieriger geworden en wil meer kunnen met een apparaat. Behalve hardware is het daarom essentieel om ook de juiste software bij het apparaat te leveren. Een apparaat moet eenvoudig en intuïtief te bedienen zijn, maar tegelijkertijd ook veelzijdig zijn. Een derde essentieel onderdeel is verbinding met het internet. Daardoor krijgt de gebruiker toegang tot de grootst mogelijke hoeveelheid content en media en is uitwisseling met andere apparaten mogelijk.

Desktop wordt langzamerhand vervangen door de laptop

Alhoewel het einde van de desktop voorlopig nog niet in zicht is, is de laptop de laatste jaren aan een opmars bezig. In veel landen worden er al meer laptops dan desktops verkocht, maar dat brengt nieuwe uitdagingen voor gebruikers met zich mee. Laptops zijn veelzijdige apparaten en uit de doos voorzien van veel functies. De functies zijn echter afgestemd op mobiel gebruik en dus niet voor langdurig gebruik. De ingebouwde speakertjes zijn niet echt geschikt om eens lekker muziek mee te luisteren, en het is vaak priegelen met het kleine toetsenbordje en het touchpad.

Comfort

Veel producten om ons heen worden verder ontwikkeld om voor meer comfort te zorgen. Ook voorwerpen die inmiddels niet meer weg te denken zijn uit ons leven, zoals bijvoorbeeld tandenborstels of scheermesjes zijn aan verandering onderhevig en worden steeds beter gemaakt. Consumenten raken gauw gewend aan een bepaald niveau van comfort en merken het dus extra goed als een bepaald product niet comfortabel is.

Een laptop is een goed voorbeeld van een apparaat dat eigenlijk een stapje terug is in comfort ten opzichte van de desktop. Een laptop is handzaam om mee te nemen en handig om korte tijd op te werken, maar als er langduriger mee gewerkt moet worden vallen al gauw de minpunten van het apparaat op. Het eerder genoemde gepriegel met het touchpad en toetsenbord is daar een voorbeeld van. Ook nemen veel mensen bij het gebruik van een laptop een verkeerde houding aan omdat het scherm niet op ooghoogte zit. Bij langdurig gebruik kan dat tot gezondheidsklachten leiden.

Computers, video- en audioapparatuur gaan steeds meer deel uitmaken van ons leven en daardoor komen we steeds meer in aanraking met dit soort apparaten. Logitech heeft zichzelf tot doel gesteld om het comfort van haar producten zo hoog mogelijk te maken, zonder daarbij het design en de prijs uit het oog te verliezen. Op de volgende pagina’s kun je zien hoe dat tot uiting komt in de apparaten die Logitech komende tijd op de markt zal gaan brengen.

Muizen & Toetsenborden

Zoals gezegd zullen de meeste mensen Logitech kennen van de muizen en toetsenborden die het bedrijf maakt. Voor de komende tijd heeft het bedrijf een aantal van deze producten op stapel staan, waarover hieronder meer te lezen is.

Wave Keyboard

De gemiddelde computergebruiker werkt jaarlijks ongeveer 200 uur met een toetsenbord en maakt in die tijd rond de twee miljoen aanslagen. Dat komt er grofweg op neer dat de vingers gezamenlijk 40 kilometer afleggen in een jaar. Het is dus zaak dat die afstand zo comfortabel mogelijk afgelegd wordt.

Verder is het zo dat er drie soorten gebruikers te onderscheiden zijn. Het grootste gedeelte van de gebruikers, ongeveer 45 procent, wordt de hunt & peck-groep genoemd. Deze mensen gebruiken twee vingers om te typen. De tweede groep, ongeveer 42 procent, wordt de semi-touch-groep genoemd en gebruikt meerdere vingers om te typen. De laatste 13 procent van de gebruikers is de touch-groep, die het toetsenbord blind en met alle vingers bedienen.

Logitech heeft naar eigen zeggen een toetsenbord ontwikkeld die voor al deze groepen geschikt is, zonder daarbij in te leveren op comfort. Het toetsenbord heet Wave, wat afgeleid is van de golvende vorm van het toetsenbord. Gebogen toetsenborden zijn niet nieuw, maar de Wave is zowel in verticale als in horizontale richten gebogen. Het idee om het toetsenbord ook in verticale richting te laten golven vloeit voort uit het feit dat de vingers allemaal een eigen lengte hebben. Door de vorm van het toetsenbord daarop aan te passen, ligt de hand in een meer ergonomische vorm op het toetsenbord. Zie ook de afbeelding hierboven


Een nadeel van de huidige ergonomische toetsenborden is dat gebruikers van conventionele toetsenborden eerst gewenning nodig hebben voordat ze goed aan de slag kunnen met een gebogen model. Logitech verzekert deze gebruikers er echter van dat ze meteen met de Wave aan de slag kunnen. Tijdens de persconferentie was er de gelegenheid om het toetsenbord zelf uit te proberen en ik had geen moeite om het toetsenbord te gebruiken, alhoewel ik thuis met een laptop werk en op mijn werk met een simpel OEM toetsenbord typ.

Behalve de krommingen heeft Logitech ook extra aandacht besteed aan de polssteun, die eveneens gebogen is en gemaakt is van een zacht materiaal, waardoor de polsen een goede houding hebben ten opzichte van de handen. Uiteraard is het toetsenbord ook voorzien van een reeks aan sneltoetsen, die te gebruiken zijn onder Windows XP, Vista en Mac OS X. Het toetsenbord is per direct verkrijgbaar. Er is een losse versie met draad die 49,99 euro kost, maar ook een draadloze desktopset met muis die een adviesprijs heeft van 89,99 euro.

MX Air Muis

De MX Air is officieel al in juli aangekondigd door Logitech, zoals ook in dit nieuwsbericht te lezen is. Maar de muis kreeg op de persconferentie een prominente plaats, omdat het een product is dat laat zien hoe Logitech aankijkt tegen randapparatuur. De muis is in de jaren geëvolueerd tot een apparaat de perfect om de hand past en dat enorm veel functies heeft, waardoor het bedienen van een computer makkelijker wordt. Maar op sommige momenten schiet de muis toch tekort. De conventionele muis heeft namelijk altijd een ondergrond nodig om te werken. Daarom moet je richting je bureau gebogen zitten of met je hand naast je op de bank of een tafeltje. Wil je echter op je gemak een paar foto’s bekijken of laten zien, of wat door je muziekcollectie scrollen dan wil je niet voorovergebogen zitten, maar juist relaxed in je stoel hangen.

Met die gedachte in het achterhoofd heeft Logitech de MX Air ontwikkeld. Een muis die nog het best te omschrijven valt als een mix tussen een muis een afstandsbediening en een Wiimote. In eerste instantie lijkt het apparaat op een langgerekte muis en als je hem op het bureau gebruikt, dan is dat ook zo. Pas als je de muis optilt en in je hand houdt zie je het verschil met andere muizen. Zodra je de muis oppakt wordt de muisaanwijzer op het scherm groter en donkerder. Vervolgens kun je de muis door de lucht bewegen om de cursor te besturen. Hiervoor is geen sensorbar nodig, middels een ingebouwde gyroscoop en versnellingssensoren weet de muis altijd waar hij is, ook al hou je hem ondersteboven.


Behalve het bedienen van de cursor kan de muis ook reageren op bepaalde bewegingen. Schud je met de muis, dan start hij je favoriete mediaspeler op door een snelle boog naar links of rechts te maken kun je muzieknummers skippen. Verder zitten er een aantal knoppen op de muis die de gebruiker kan koppelen aan een willekeurige actie. Ook is er een aparte volumetoets. Als die ingehouden wordt kan het geluidsniveau geregeld worden door de muis links en rechts te bewegen. Een scrollwiel is niet aanwezig, maar wel een aanrakingsgevoelige strip die hetzelfde werkt als een scrollwiel.

Ik heb de muis kort zelf uitgetest en hij werkte verrassend goed. Uiteraard kan het eens voorkomen dat de muis niet meteen een bepaalde beweging herkent, maar over het algemeen werkt het snel en goed. Met de bijgeleverde software is de muis helemaal naar eigen wens af te stellen, qua functies, maar ook qua gevoeligheid. Binnenkort zal Logitech daarnaast de besturingscode onder een opensource licentie op de markt brengen, zodat consumenten en ontwikkelaars zelf de mogelijkheden van de muis aan hun applicaties kunnen toevoegen. De MX Air is per direct verkrijgbaar en heeft een adviesprijs van 149,99 dollar.

VX Nano Muis voor laptops

De muis is één van de meestgebruikte randapparaten voor laptops, het werken met een touchpad is handig voor even, maar niet als je langere tijd met een laptop moet werken. Het is dan ook niet vreemd dat laptopmuizen een aparte categorie binnen het segment zijn geworden. Tegenwoordig zijn ook die modellen draadloos, maar daar zit wel een nadeel aan. Veel muizen werken met een 27 MHz USB ontvanger en die steken meestal een flink stuk uit de USB poort. Daardoor moet je als gebruiker bij het opbergen van je laptop eerst de USB ontvanger uit de poort halen en als je laptop wilt gebruiken zul je altijd zien dat je de ontvanger niet meer kunt vinden.

Met de VX Nano muis zal dit niet meer voorkomen, want Logitech heeft het voor elkaar gekregen om een USB ontvanger te maken die slechts acht millimeter uitsteekt als hij in de poort zit. Daardoor kan hij makkelijk in de laptop blijven zitten als deze opgeborgen wordt. Uiteraard is de muis zelf ook onder handen genomen. Logitech heeft het MicroGear Precision Scroll Wheel van de Revolution muizen toegepast op de VX Nano. Door op het scrollwiel te klikken kan er geschakeld worden tussen de ‘vliegwiel-optie’ en de traditionele scrollwiel-optie. Verder is er een One-Touch zoekknop die de gebruiker direct op het internet laat zoeken naar het woord dat op dat moment geselecteerd is. Ook de VX Nano is per direct verkrijgbaar, tegen een adviesprijs van 69,99 euro.

De USB ontvanger de de VX Nano is de kleinste in zijn soort…
… en miniscuul in vergelijking met de ontvanger van de MX Air.

Laptopstandaarden

In de inleiding was al te lezen dat laptops niet het schoolvoorbeeld zijn van ergonomische apparaten. Bij gebruik op schoot, wat meestal het geval is, heeft de gebruiker een verkeerde houding. Hij moet schuin omlaag kijken naar het scherm en zijn handen hebben een onnatuurlijke houding op het toetsenbord. In de zakelijke wereld hebben ze hier al een tijdje een oplossing voor, namelijk een dockingstation. Je klikt je laptop in een houder en vervolgens kun je je laptop bedienen met een normaal toetsenbord, een normale muis en een groter beeldscherm.

Uit onderzoek van Logitech blijkt dat 45 procent van de laptopgebruikers de laptop wekelijks meer dan zestien uur gebruikt. Daarnaast zegt het grootste deel van de laptopgebruikers mobiel te zijn, maar blijkt dat voornamelijk binnenshuis te zijn. 70 procent van de laptopgebruikers neemt de laptop vrijwel nooit mee buiten de deur. Een dockingstation zou voor consumenten dus veel nut kunnen hebben. De meeste dockingstations vereisen echter een speciale aansluiting op de laptop, die in sommige gevallen weer specifiek is afgestemd op een bepaald merk en model. Logitech introduceerde vorig jaar haar eerste laptopstandaard in de vorm van de Alto. Dit apparaat viel vooral op vanwege het feit dat vrijwel alle laptops erop gebruikt kunnen worden, doordat de aansluiting middels één USB stekker geregeld is. Daarnaast is de Alto in te klappen waardoor hij weinig ruimte inneemt. Logitech heeft de Alto serie in juli van dit jaar al uitgebreid met twee nieuwe modellen en ook een speciale standaard ontwikkeld voor muziekliefhebbers. Hieronder lees je er meer over.

Alto Express

De Alto Express is de meest eenvoudige standaard uit de serie. Het is een eenvoudige standaard van hard plastic met rubberen voetjes die glijden voorkomen. De gebruiker zal nog wel een apart toetsenbord en een muis moeten aansluiten, die overigens niet meegeleverd worden. Adviesprijs van deze standaard is 29,99 euro.


Links de Alto Express, rechts de Alto Connect

Alto Connect

De Alto Connect is iets uitgebreider dan zijn Express broertje. De standaard zelf is uitgevoerd in zwart kunststof en bestaat uit twee gekruiste voeten. De constructie is ook geschikt voor de wat zwaardere en grotere notebooks. Daarnaast is er aan de achterzijde een USB-hub met vier USB-poorten voorzien. De gebruiker kan daar alvast een muis en toetsenbord op aansluiten, waardoor het volstaat om de USB-hub aan te sluiten op de laptop, wanneer deze in de standaard geplaatst is. De Connect heeft een adviesprijs van 69,99 euro.

AudioHub Notebook Speaker System

In oktober komt er een wat uitgebreidere laptopstandaard op de markt die er op gericht is om de gebruiker een betere geluidskwaliteit te bieden dan de eenvoudige speakertjes die in de meeste laptops te vinden is. Enigszins opmerkelijk is dan wel weer dat de AudioHub niet de ergonomische vorm heeft, zodat het scherm op ooghoogte staat, wellicht zien we in de toekomst nog een combinatie van het beste van twee werelden.

In ieder geval is de AudioHub voorzien van twee tweeters en een subwoofer met een totaal vermogen van vijftien watt RMS. De tweeters zijn daarnaast in en uit te schuiven zodat ze netjes aansluiten op de breedte van de laptop. Net als de andere laptopstandaarden van Logitech is ook deze aan te sluiten met een USB stekker. Eenmaal aangesloten krijgt de gebruiker niet alleen een 2.1-geluidsset, maar ook een USB-hub met drie poorten. Als extraatje wordt de AudioHub geleverd met een houder waarop een webcam gezet kan worden. Zoals gezegd ligt dit systeem in oktober in de winkels, tegen een adviesprijs van 99,99 euro.

AudioHub met geopende laptop…
… en met gesloten laptop

Headsets en Webcams

High Definition beelden vliegen inmiddels rijkelijk over menig computer en televisiescherm, maar menig webcam blijft steken op een resolutie die telefooncamera’s produceren. De doorvoersnelheid van de gemiddelde internetaansluiting is echter goed genoeg om met een hogere kwaliteit beelden te werken. Logitech brengt daarom twee nieuwe webcams op de markt die een hoge resolutie leveren en een optiek hebben die aan de strenge eisen van het Duitse Carl Zeiss voldoen. Verder brengt het bedrijf een tweetal nieuwe headsets uit die voor meer draagcomfort zorgen. Hier onder lees je er meer over.

Logitech QuickCam Pro 9000 en Pro for Notebooks

De Pro en Pro 9000 liggen al sinds juli in de Nederlandse winkels, maar zijn de topmodellen van Logitech voor dit najaar. Zoals gezegd is Logitech een samenwerking aangegaan met Carl Zeiss. De lenzen in de webcams zijn niet door Carl Zeiss zelf gemaakt, maar voldoen wel aan de eisen die Carl Zeiss stelt aan lenzen, zodat de lenzen de merknaam mogen dragen. Het voldoen aan die eisen zorgt er echter wel voor dat de beeldkwaliteit van de Pro en Pro 9000 een stuk hoger is dan van de gemiddelde webcam. De webcams zijn verder voorzien van een twee-megapixel sensor, die middels software-interpolatie tot acht megapixel foto’s kan nemen.

Logitech QuickCam Pro 9000
Logitech QuickCam Pro for Notebooks

Met de webcams kunnen video-opnames met een maximale resolutie van 960 x 720 pixels gemaakt worden. Andere noviteit is de autofocus die tot op tien centimeter van de camera binnen drie seconden het beeld scherp kan stellen. Verder heeft Logitech de camera’s voorzien van RightLight 2 technologie, waarmee de lichtgevoeligheid van de camera’s automatisch wordt aangepast, als de apparaten worden gebruikt in ruimtes met ongelijk of weinig licht.

Leuke aanvulling is de Video Effects software van Logitech, waarmee je automatisch effecten kunt toevoegen aan de beelden van de webcam. Zo is het mogelijk om realtime een hoed, snor of bril op je hoofd te toveren, of je mond en ogen te projecteren op een foto van het schilderij van Mona Lisa. Ook is er een grote collectie aan 3D-figuurtjes beschikbaar die dezelfde gelaatstrekken als de gebruiker kunnen aannemen. De camera scant eerst het gezicht en let vervolgens op een aantal specifieke punten bij de mond, het hoofd en de wenkbrouwen. De 3D-figuurtjes hebben deze punten ook en kunnen de bewegingen dus imiteren. Ik ben zelf niet in de gelegenheid geweest een video-opname te maken van deze effecten, maar je kunt een goede indruk krijgen door dit filmpje op YouTube te bekijken.

Beide camera’s liggen als het goed is al bij de lokale computerwinkel en kosten beide 99,99 euro.

Logitech ClearChat Pro en Comfort

Veel headsetjes lijken in eerste instantie een aardig product, maar als je er een avondje mee op je hoofd gezeten hebt, lijkt het alsof je avond in de vrieskou gelopen hebt in plaats van achter de computer gezeten te hebben. Functioneel zijn ze wel, maar qua draagcomfort hoef je niet veel te verwachten, met rode en pijnlijke oren als gevolg, laat staan dat ze goed op je hoofd zitten.

ClearChat Pro
ClearChat Comfort

Gelukkig zijn er ook goede headsets op de markt, die voornamelijk populair zijn bij gamers. Logitech wil daar graag twee headsets aan toevoegen, namelijk de ClearChat Pro en ClearChat Comfort. Volgens Logitech bieden beide headsets een groot gehalte aan comfort, onder andere door de gestoffeerde hoofdband van de ClearChat Comfort en de zachte oordoppen op beide headsets. Qua techniek is de ClearChat Pro iets beter uitgerust dan de ClearChat Comfort. Zo heeft de Pro een schakelaar die tussen drie equalizerstanden kan schakelen, te weten muziek, communicatie en games. Extraatje is het lampje op het uiteinde van de microfoon die aangeeft of de mute-functie aanstaat.

Ook deze headsets zijn per direct verkrijgbaar, de Comfort-versie kost 39,99 euro terwijl de Pro-versie een tientje meer kost.

Audiosystemen

Last but not least heeft Logitech ook nog een uitgebreide collectie van audiosystemen. Dat loopt van speakersystemen tot dockingstations. Sinds enige tijd zijn daar ook de Squeezeboxsystemen van Slim Devices bijgekomen, omdat Logitech dit bedrijf heeft overgenomen. Hieronder lees je wat meer over deze producten.

AudioStation

Sinds augustus heeft de AudioStation op de markt. Een stereo speakersysteem met universele iPod dock, waardoor hij ook geschikt is voor de nieuwe iPods. Het systeem heeft een totaal vermogen van 80 watt RMS. Verder is er een AM/FM radio-ontvanger voorzien. Het systeem is het meest krachte iPod systeem dat Logitech in haar assortiment heeft en bedoeld als vervanger van een conventionele microset. De AudioStation kost 299 euro.

Pure-Fi Dream

Hoewel mensen hun iPod ook steeds vaker binnenshuis gebruiken blijkt ook dat de iPod het meest gebruikt wordt in slaapkamers. Logitech heeft daarom een dockingstation ontwikkeld die bedoeld is om in de slaapkamer te zetten. Eigenlijk is de Pure-Fi Dream te zien als een uit de kluiten gewassen wekker, want er zit een wekkersysteem in dat op een grappige manier te bedienen is. De bedieningsknoppen van de wekker zijn voorzien van subtiele achtergrondverlichting, die aangaat als je je hand boven de Pure-Fi Dream beweegt. Op dezelfde manier kan de snoozefunctie van de wekker bediend worden, zodat je de iPod niet uit het apparaat slaat in een poging de snoozeknop te vinden, die overigens wel prominent aanwezig is. Er is ook een afstandsbediening aanwezig, voor als je de Pure-Fi Dream niet naast je bed hebt staan. Het apparaat is vanaf begin oktober verkrijgbaar en kost 249,99 dollar.