2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Conclusie: groene ronde cirkel?

Met PaperLab is Epson naar onze mening de eerste printerfabrikant die het ‘groene’ verhaal echt overtuigend kan gaan brengen. Het is in ieder geval in potentie mogelijk om de cirkel rond te maken als het gaat om milieubewust printen. Je moet hierbij niet alleen letten op zaken als het stroomverbruik van de machines die je aanschaft of de hoeveelheid rommel die ze produceren, maar ook zeker hoe je aan je papier komt en wat ermee gebeurt. Gebruik je al gerecycled papier voor bijvoorbeeld afdrukken voor intern gebruik, dan is dat al een goede zaak, maar ook dat papier moet weer aangeleverd worden, waarvoor onder andere weer vrachtwagens moeten rijden. PaperLab haalt ook dat belastende onderdeel uit de keten. Daarnaast is het vernietigende aspect van PaperLab met name voor bedrijven die veel met gevoelige data werken erg interessant.

Kijkend naar de toekomst, is het met PaperLab in theorie in ieder geval mogelijk om een soort ‘closed loop’ te maken van het print- en recycle-proces. Je zou PaperLab namelijk aan een printer of multifunctional kunnen koppelen en de geproduceerde vellen meteen in de lades terecht kunnen laten komen. De mensen die op de afdeling of bij het bedrijf werken waar de machine staat, kunnen dan aan het einde van de dag alle afdrukken die niet meer nodig zijn, gewoon weer in PaperLab stoppen. De volgende dag zijn de lades van de printer dan in ieder geval weer vol en is hij weer helemaal klaar voor gebruik.

Maar goed, zover zijn we nog lang niet. We moeten allereerst nog wachten tot de herfst van volgend jaar voordat PaperLab geschikt is om in Europa op de markt gebracht te worden. Daarnaast is de prijs op dit moment nog dermate hoog (als de geruchten kloppen), dat het voor weinig bedrijven is weggelegd om er eentje aan te schaffen, al zullen ook voor dit apparaat wel de nodige contracten te sluiten zijn. Het is ook nog even afwachten wat de uiteindelijke totale belasting van PaperLab is op het milieu vergeleken met de huidige situatie. Als het stroomverbruik bijvoorbeeld extreem hoog is of er vaak en veel vervangende onderdelen of supplies nodig zijn, dan weegt het on-site karakter van de papierrecycling wellicht niet op tegen hoe het nu gebeurt. Wij blijven deze technologie in ieder geval op de voet volgen en zullen jullie er uiteraard ook van op de hoogte houden.

Wil je meer weten over Epson PaperLab, volg dan deze link. Via deze link bij de al eerder gelinkte pagina over het totale ‘groene’ verhaal van Epson.