3min

Het draait om de software bij Sense

Op zich draait het bij de F-Secure Sense niet primair om de hardware, maar om de software die erop draait. Dat is ook waar F-Secure haar sporen in verdiend heeft. We stelden Hypponen de vraag wat de benadering van F-Secure nu zoveel anders maakt dan die van andere partijen in de markt. Denk hierbij aan Sitecom met haar Cloud Security en partijen zoals Asus en TP-Link, die als het ware een security suite op (sommige) routers hebben draaien. Een voorbeeld hiervan is de recent besproken Deco M5 mesh-oplossing van TP-Link. Routers zoals die van Asus en TP-Link halen het op het gebied van security bij lange na niet bij de F-Secure Sense, volgens Hypponen. Dat heeft ermee te maken dat de Sense niet alleen bescherming biedt in de router, maar ook een koppeling heeft met de Security Cloud van F-Secure, die bijvoorbeeld ook voor de zakelijke producten en diensten wordt gebruikt. Daarnaast wordt de Sense geleverd met een jaarlicentie voor bescherming van zowel je pc’s als je mobiele apparaten, ook als deze buiten je thuisnetwerk zijn. Dat laatste gebeurt middels een applicatie die bij de router hoort. De routers van eerder genoemde fabrikanten zijn zeker wel nuttig voor het beveiligen van IoT-apparatuur, waar geen beveiligingssoftware op geïnstalleerd kan worden. Voor pc’s en mobiele apparaten schiet deze bescherming echter tekort.

In bovenstaande tabel (via f-secure.com) kun je de ondersteunde features zien per apparaattype.

Hierbij is het goed om op te merken dat er voor Windows en Android de meest uitgebreide bescherming beschikbaar is. Ironisch genoeg voor een apparaat dat is gebaseerd op de AirPort Extreme, is de ondersteuning voor iOS-apparaten minder compleet (geen antivirus) en is werkt Sense op dit moment nog helemaal niet samen met MacOS. In het geval van iOS heeft dat te maken met wat een app wel en niet mag binnen het OS.

Totale bescherming

Met de F-Secure Sense bescherm je in ieder geval in theorie alle producten die je gebruikt. Daarnaast kun je simpelweg meer soorten verkeer scannen. Iets als Deep Packet Inspection bij SSL-verkeer (HTTPS) kan een router in dit segment niet bijvoorbeeld. In combinatie met de software op de clients en de intelligentie in de cloud, kan wel worden bepaald of de inhoud veilig is of niet. Daarnaast draaien de oplossingen in de routers ook echt alleen daar en worden dus ook beperkt door de relatief bescheiden rekenkracht die beschikbaar is.

We hebben ook voor de zekerheid gevraagd hoeveel informatie er door F-Secure wordt verzameld en getoetst aan de Security Cloud. Het is zeker niet zo dat al het verkeer door de F-Secure-cloud gaat. Er wordt alleen gecontroleerd of het verkeer veilig is, de inhoud blijft lokaal. Als we zeggen dat het om de software draait, doelen we op de security-software die her en der draait. Onze eerste indruk van de app is dat daar nog behoorlijk wat functies in ontbreken. Als je bedenkt dat het op dit moment nog niet eens mogelijk is om een gastnetwerk op te zetten, dan hoef je over geavanceerder zaken zoals het aanpassen van de DHCP-pool niet eens te beginnen. Ook QoS konden we tijdens de demonstraties niet ontwaren. De komende tijd zullen er nog veel updates komen en veel nieuwe functies toegevoegd worden.