Hoe Picnic twee weken van tevoren je bestelling voorspelt

Hoe Picnic twee weken van tevoren je bestelling voorspelt

Als je iets in de Picnic-app bestelt, heeft een model dat al twee weken geleden voorspeld. AI-experts maken dagelijks honderden voorspellingen mogelijk voor ruim 30.000 artikelen, wat leidt tot minder voedselverspilling en efficiënte voorraden.

Tijd om tientallen AI-experts aan te nemen dus? Dat is voor de meeste organisaties helemaal niet nodig. Off-the-shelf, kant-en-klare AI-oplossingen genieten de voorkeur. Wil je als kleine ondernemer zichtbaar zijn op de socials, maar heb je daar geen tijd of geld voor? Dan kan AI je daar een handje aan helpen. Wil je meer weten over de uitgebreide lessen van Picnic en inzichten uit het werkveld? Klik dan hier.

Zoveel kansen…

De aantrekkingskracht van AI is groot. Bij Picnic weten ze dat je het jezelf echter gauw lastig kunt maken. Het listige is dat AI, zo complex als het is, juist uitblinkt bij heldere, simpele taken. “80 procent van het resultaat behaal je al met simpele modellen”, weet men bij Picnic.

Maar wil je niet het nieuwste van het nieuwste? Gloednieuwe AI-tools vliegen je om de oren. Er is zoveel mogelijk, en zoveel tijdrovend werk dat je nu handmatig doet. Maar volgens Picnic is geduld dus juist zo belangrijk. Als je technologie van drie, vier of zelfs vijf jaar geleden erbij pakt, is dat volledig uitgespit. Je beschikt over uitmuntende documentatie en weet al van anderen wat wel en vooral niet werkt bij de AI-oplossing in kwestie. “Ik denk dat je juist de boot kan missen als je telkens het allernieuwste wilt”, aldus AI-expert Maarten Sukel.

…en zoveel valkuilen

Als organisatie profiteer je van geduld. Je benut je oplossingen meer als je de goede voorbereiding treft. Maar je voorkomt er ook gewoon schade mee. Sukel weet namelijk dat AI een slecht effect op de samenleving kán hebben. GenAI-tools zoals ChatGPT vreten al stroom en water, terwijl de AI-tools bij Picnic juist de efficiëntie verhogen. En wat als AI fouten maakt? Wie controleert dat dan? Of wat als je niet goed omgaat met gevoelige gegevens en je die data prijsgeeft aan de buitenwereld? Lees het interview met Maarten Sukel en ontdek hoe je je kunt wapenen tegen de gevaren van AI.

Tip: Hoe een Microsoft-verschilmaker naar de toekomst van werken kijkt