3min

Tags in dit artikel

, ,

Het kwam als een verrassing: COVID-19 zette begin dit jaar de wereld op zijn kop en langzaamaan wordt duidelijk dat we er nog lang niet vanaf zijn. Ook in de IT-sector liet en laat de pandemie haar sporen na. Zo stond de aanwas van technisch talent eerder altijd op nummer één, maar maakte zij dit jaar plaats voor nieuwe IT-uitdagingen: moderne bedrijfsvoeringen en het beheren van budgetten in tijden dat uitgaven stijgen. Want digitaliseren kost geld.

Je zou denken dat in een tijd van digitaliseren, de IT-budgetten en resources hoger worden. Maar niets is minder waar, blijkt uit een onderzoek van Rackspace Technology onder 150 Nederlandse IT-leiders. Deze studie onderzocht de toename van IT-budgetmanagement binnen organisaties. Twee bevindingen zijn het bespreken waard.

Nieuw tech-talent op de lange baan

De versnelde digitalisering had ook pijnlijke gevolgen: een digitale wereld schreeuwt om IT-specialisten met ervaring. Maar die zijn er niet voldoende – sterker nog – hen binnenhalen is niet langer prioriteit. Vóór de pandemie was het aannemen van tech-talent ontzettend belangrijk: een overweldigende meerderheid (95%) was van plan om in 2020 talent aan te nemen en 62% was hier daadwerkelijk al mee bezig. Maar 51% van de respondenten zegt dit nu met een jaar of zelfs onbepaalde tijd te hebben uitgesteld. Een ondenkbare en ongunstige ontwikkeling in een digitaal tijdperk. 

De cloud staat voorop, maar zorgen groeien

De digitalisering zorgde ervoor dat de cloud in rap tempo de moderne bedrijfsvoering werd. Het onderzoek laat zien dat twee derde (62%) van de IT-leiders de infrastructuur van de cloud als een prioriteit ziet bij de budgettering. Van de bedrijven die van plan waren om in 2020 over te stappen op multi- of hybride cloud (62%) of om cloud gebaseerde oplossingen te ontwikkelen (69%), heeft nu bijna driekwart deze plannen versneld (respectievelijk 70% en 71%). Toch zijn leiders niet geheel gerustgesteld op de cloud. Gebrek aan kennis is hier een belangrijke factor: 56% van de IT-leiders binnen de EMEA-regio mist het inzicht of de vaardigheden om het potentieel voor kostenoptimalisatie volledig te benutten. Maar 79% beweert het verschil tussen cloudkostenbeheer en optimalisatie te begrijpen. Dat is opvallend en verklaart waarom de meerderheid van de IT-leiders een nieuwe cloudinfrastructuur wil inzetten om kosten te besparen.

De nieuwste uitdaging dus: IT-kosten besparen. Maar hoe doe je dat in deze uitdagende tijden? Hieronder geef ik enkele concrete tips.  

Weet wanneer te schalen

Tijdig op- en afschalen is cruciaal en kan helpen kosten te besparen. De cloud is de oplossing: uit de studie blijkt dat 97 procent van de bedrijfsleiders gelooft dat de oplossing voor het optimaliseren van kosten ligt in het gebruik van nieuwe of het optimaliseren van de bestaande cloudinfrastructuur. Om schaalbaarheid en flexibiliteit te realiseren is de cloud onmisbaar.

Samenwerking is key

Samen een beleid creëren rondom kosten, gebruik, beveiliging en cloudbeheer kan helpen kosten te optimaliseren. Wees daarom niet bang om eens te kijken of je een een raad voor cross-functionele kostenbeheer kan opzetten.

Traffic traceren

Tenslotte moeten leiders de manier van traffic beheer optimaliseren, zodat ze verspilde uitgaven kunnen verminderen. Zo hebben wij gewerkt met gohenry. De prepaid Visa-betaalpas en app voor 6-18-jarigen, die geautomatiseerde waarschuwingen voor ongebruikelijke pieken in gebruik doorgeeft. Deze kunnen worden geanalyseerd om inzicht te krijgen in mogelijke kostenbesparende maatregelen in de toekomst.

COVID-19 is voorlopig nog niet klaar met ons, en niet met de IT. De tijden waarin we leven vraagt om flexibiliteit. Zorgen om kostenoptimalisaties zijn alleen maar groter geworden en er moet meer gedaan worden met minder. Eén ding zeker: digitaal is de nieuwe norm. Dit is het moment om de kosten onder controle te gaan krijgen. En laten we vooral de aanwas van ervaren tech-talent en het bijbrengen van cloud-kennis niet vergeten. Alleen op die manier kunnen we een succesvolle digitalisering realiseren.

Dit is een ingezonden bijdrage van Simon Bennett, Chief Technical Officer EMEA bij Rackspace Technology. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.