3min

Tags in dit artikel

, ,

Het Nederlands Kanker Instituut (NKI) behoort tot de top 10 van kankercentra ter wereld. Het combineert een kankerkliniek met een onderzoeksinstituut dat zich tot doel heeft gesteld om kanker tot een chronische ziekte te maken. Het NKI vervult een belangrijke rol als nationaal en internationaal centrum voor wetenschappelijke en klinische expertise, ontwikkeling en training. 

Al in 1913 werd het NKI opgericht zodat er een kankerinstituut was “waar patiënten met kwaadaardige gezwellen adequaat konden worden behandeld en waar kanker en aanverwante ziekten konden worden bestudeerd.” In het laboratorium konden maximaal tien wetenschappers werken. Tegenwoordig werken er in totaal zo’n 650 wetenschappers en ondersteunend personeel bij het Nederlands Kanker Instituut. 

IT-afdeling cruciaal voor onderzoek

Van onderzoekers tot zorgverleners: de werknemers van NKI moeten hun werk kunnen doen, met gemakkelijke toegang tot hun tools en apps. Om hen optimaal te faciliteren is de IT-afdeling cruciaal. Roel Sijstermans, hoofd IT bij NKI: “De uitdaging voor onze IT-afdeling was om veel meer selfservice toe te passen voor onze gebruikers, omdat iedereen vaak op IT moet wachten.” Daarom moest NKI haar End User Computing-omgeving moderniseren. Het moest makkelijker worden om (meer) gegevens te delen en om onderzoek te doen. Dit betekent meer tijd voor de patiënt, omdat er geen tijdverspilling is doordat je constant in moet loggen. Verder is beveiliging erg belangrijk, omdat een ziekenhuis en onderzoekscentrum over veel persoonlijke en waardevolle onderzoeksgegevens gegevens beschikt. 

De End User Computing-omgeving moest dus verbeterd worden. Met de nieuwe EUC-oplossing van VMware heeft het NKI veel meer rekenkracht. Vervolgens zou het een ‘waste of resources’ zijn om deze extra power alleen tijdens werktijd te gebruiken. Daarom besloot het NKI om deze rekenkracht beschikbaar te stellen voor onderzoek, zodat onderzoekers 24/7 de benodigde rekencapaciteit hebben om sneller ontdekkingen te doen. Door de EUC-infrastructuur ook ’s nachts te gebruiken en met behulp van deep-learning software kankercellen te analyseren en te herkennen, gebruikt het instituut zijn End User Computing als een force for good. De onderzoekers van NKI kunnen nu gegevens in dagen – in plaats van weken – analyseren, waardoor doorbraken in kankeronderzoek worden versneld. 

‘VDI by day, Compute by Night’

Zelf noemen ze deze aanpak: ‘VDI by day, Compute by Night’. Bram van den Broek, Senior Postdoc: “Het genezen van kanker is een zeer lange keten van kleine ontdekkingen. Wat er gebeurt, is dat onderzoekers overdag gegevens verzamelen en beelden maken met microscopen. Deze plaatsen ze vervolgens in de rij waar andere gegevens wachten op analyse. ’s Nachts gaan virtuele machines aan de slag om de gegevens en beelden te verwerken en te analyseren. Als je in de ochtend weer op je werkt komt zijn de gegevens geanalyseerd.” Hierdoor kan het NKI patiënten sneller van een diagnose voorzien. Roel Sijstermans, hoofd IT bij NKI: ”VMware biedt de technologie, maar ook de kennis om een ultramoderne infrastructuur en werkplek te creëren voor onze zorgverleners en onderzoekers.” Door gebruik te maken van innovatieve technologie heeft het ziekenhuispersoneel van NKI nu snel en gemakkelijk toegang tot medische gegevens en applicaties, waardoor beslissingen over behandelingen worden versneld en de patiëntenzorg wordt verbeterd.

Dit is een ingezonden bijdrage van VMware. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.